În fiecare an în luna august se petrece un fenomen deosebit: mii de stele cad și oferă o imagine unică. În noaptea de 12 spre 13 august, cei care doresc să vadă imaginea splendidă trebuie să caute un loc cu cer curat și... vizionare plăcută.
Un peisaj de vis, asta înseamnă Noaptea Perseidelor. Cei care stau în orașe aglomerate s-ar putea să rateze imaginea fabuloasă, însă dacă ai șansa să fii în noaptea de 12 spre 13 august într-un loc mai ferit, la țară, specialiștii recomandă să fii pe fază pentru că o să vezi cu ochii tăi un fenomen astronomic de o frumusețe rară.
Observatorul Astronomic «Amiral Vasile Urseanu» explică pe larg unde, cum și ce poți vedea în Noaptea Perseidelor:
„Orice roi de meteori are o anumită perioadă în care este activ și un moment de maxim, în care activitatea meteorilor este cea mai mare. Pentru Perseide perioada de activitate este între 17 iulie și 24 august. În această perioadă se pot observa, pe lângă meteorii ce nu aparțin unui curent (sporadici), și meteori ce par că vin din constelația Perseus. Maximul curentului va veni cândva în noaptea de 12 spre 13 august, între ore 15 și 18:30, ora României. Este clar că din România nu se vede maximul (fiind zi în intervalul acela). Totuși, vom putea observa panta ascendentă și pe cea descendentă a maximului, în nopțile de 11/12 și 12/13 august. Cea mai buna perioadă de observare este dupa miezul nopții până dimineața. Orice meteor al cărui traiectorie inversă ajunge în constelația Cassiopeia (între Cassiopeia și Perseu) este o „perseidă”. Luna se va afla într-o faza care nu va deranja observațiile, în prima jumătate a nopții.”
Specialiștii garantează că merită să iei un sac de dormit sau un cort și să dormi afară pentru o noapte, cu siguranță nu vei regreta și ai șansa să vezi o sută de meteori pe oră.
Sursă foto: Observatorul Astronomic «Amiral Vasile Urseanu»