Începând de ieri, la Biblioteca Judeţeană funcţionează din nou Atelierul de Origami coordonat de Larisa Bancea şi bibliotecara Adriana Zăgrean. Pasionaţii acestei arte fragile şi modeste prin materialul utilizat, dar uluitoare prin rezultatele ce se pot obţine sunt aşteptaţi în fiecare marţi, în perioada iunie-august 2013, de la ora 16 sau 17.
Unul dintre cele mai de succes „produse” ale Bibliotecii Judeţene – Atelierul de Origami – îşi redeschide porţile pentru tinerii bistriţeni, după o pauză de câteva luni datorată mutării Bibliotecii Judeţene în noul sediu de pe Odobescu.
Prezent la deschidere, directorul Ioan Pintea a precizat că atunci când i s-a propus, a fost tare bucuros să redeschidă Atelierul de Origami, mai ales pentru că ştie că toţi copiii se vor simţi foarte bine în noul spaţiu al Secţiei pentru copii, amenajat special şi pentru astfel de activităţi.
Atelierul coordonat de bibliotecara Adriana Zăgrean şi Larisa Bancea, o apropiată colaboratoare a bibliotecii, o artistă ce lucrează şi promovează arta ecologică, are ca grup ţintă şcolari de vârstă primară şi gimnazială şi preşcolari din municipiul Bistriţa, utilizatori ai serviciilor Bibliotecii Judeţene, dar şi părinţii, bunicii sau cadrele didactice pot să participe.
Există un număr limitat de locuri, însă: 15 participanţi pentru grupa de începători, de la ora 16.00 şi 15 - pentru grupa de avansaţi de la ora 17.00.
Cu ce vă alegeţi practicând acest curs? Ei bine, arta de a plia hârtia dezvoltă capacitatea de cooperare, simţul practic, inventivitatea, inteligenţa, simţul artistic şi matematic, reprezentând o activitate recreativ-stimulativă cu valenţe instructiv-educative, artistice şi terapeutice deosebite!
O simplă bucată de hârtie care se transformă numai prin împăturire într-o floare, într-un animal sau obiect util trezeşte încântare, plăcere şi motivaţie de a lucra. Spre deliciul copiilor, figurinele origami sar (broasca), plutesc (barca, vaporul, caiacul, canoea), pot fi umflate cu aer (mingea, iepurele, laleaua), bat din aripi când sunt trase de coadă (cocorul, dragonul), cască gura (peştele), îşi mişcă coada sau lăbuţele (sopârla).
La fiecare întâlnire a Grupei de începători se va confecţiona un anumit obiect, conform programei stabilite, iar acasă copiii vor confecţiona, singuri, unul identic. Grupa de avansaţi va lucra cu module 3D, pe care le vor realiza în cadrul întâlnirilor săptămânale şi care se vor concretiza în asamblarea lor la finele unei luni, conform unei programe stabilite.
Obiectele realizate vor fi expuse în bibliotecă şi în alte locaţii, iar la sugestia directorului Ioan Pintea, unele dintre ele vor fi acordate ca premii la diverse concursuri realizate de Bibliotecă.