Chiar dacă puțini mai sunt cei care știu motivul pentru care și în ziua de Rusalii se mănâncă ouă roșii, la fel ca în ziua de Paște, sătenii de pe Valea Bârgăului, în marea lor majoritate, respectă cu sfințenie tradiția ouălor roșii de Rusalii.
Ieri gospodinele au pregătit ouă roşii pentru masa de amiază de astăzi. Ouăle au fost vopsite cu grijă, la fel ca și de Paști, conform tradițiilor populare, considerându-se că găinile nu se mai ouă de la Paște și până în această zi a anului.
În tradiția creștină, însă, se consideră că Ziua de Rusalii este ultima în care se mai pot înroși ouă și se mai poate folosi salutul pascal Hristos a Înviat!
De Paște gospodinele de pe Valea Bârgăului vopsesc peste 100 de ouă, tradiția locului spunând că toţi copiii, îmbrăcați în straie populare, trebuie să pornească în dimineața celei de-a doua zile de Paște la udat și primesc turtiță și ou roșu. De Rusalii, însă, oule roșii se mănâncă doar familie. Din acest motiv, femeile vopsesc în medie 20 de ouă pentru Rusalii și acestea sunt folosite numai pentru consumul propriu.
Astăzi în mai multe zone din județ se fac și slujbe pentru îndreptarea vremii dar și pentru animale și pentru ca pământul să fie roditor.