Bistriţenii sunt aşteptaţi în această seară să participe la o rugăciune ecumenică, începând cu ora 19.30, pe scena amplasată pe Pietonalul Liviu Rebreanu pentru a comemora 5 ani de la incendiul care a mistuit Biserica Evanghelică.
Evenimentul care a şocat toţi bistriţenii indiferent unde se aflau în 11 iunie 2008 a fost incendiul care a distrus Turnul Bisericii Evanghelice. O tragedie care nu a fost uitată şi an de an, pentru a comemora acea zi, autorităţile locale îi invită pe bistriţeni pentru a se ruga împreună. Biserica Evanghelică din Bistriţa este un monument istoric din secolul al XIV-lea şi are cel mai înalt turn din Transilvania, de 75 de metri. Astăzi este singura biserică din ţară dotată cu lift panoramic pe care turiştii îl pot folosi pentru a admira oraşul de la înălţime.
În 11 iunie 2008, turnul şi acoperişul navei bisericii au fost cuprinse de flăcări, puţin după ora 19.00. Incendiul a fost stins cu greu, după patru ore. Zeci de pompieri din judeţ dar şi din Cluj şi Mureş au luptat cu flăcările. În urma incendiului a ars interiorul Turnului, turnuleţele s-au prabusit, ceasurile medievale au fost şi ele distruse de incendiu iar clopotele s-au topit.
Pagubele produse în urma incendiului au fost estimate la un milion de euro.
Autorităţile naţionale, locale, dar şi simpli oameni au donat bani pentru refacerea simbolului oraşului. Un ajutor de mare importanţă a venit de la saşii din Germania care au declanşat o campanie internaţională de strângere de fonduri pentru refacerea turnului Bisericii Evanghelice din Bistriţa.
Construcţia turnului a început în 1478, rolul lui fiind de pază şi supraveghere în vremuri de primejdie. Turnul a fost construit în mai multe etape, fiind finalizat abiat în 1544. În timpul marelui incendiu din 1857, turnul a ars fiind apoi refăcut.