După o întâlnire memorabilă cu regizorul Mircea Daneliuc, Librăriile Aletheia din Bistriţa şi Centrul Judeţean pentru Cultură vă oferă încă o întâlnire de zile mari cu un regizor, scenarist, scriitor şi actor care a făcut parte din distribuţia filmului “Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii” dar a jucat şi în celebra comedie “Buletin de Bucureşti”…!
Regizorul, scenaristul şi scriitorul Grigore Gonţa va fi prezent miercuri, 3 iunie, la Casa Cărţii “Nicolae Steinhardt” pentru o întâlnire cu publicul bistriţean şi pentru lansarea cărţii “Asta-i viaţa!”.
Volumul publicat anul trecut va fi prezentat de scriitorul Alexandru Uiuiu şi criticul George Ţâra iar la eveniment va participa şi actriţa Eugenia Maci.
Actor, regizor și director general al mai multor teatre, profesor, actualmente pensionar şi directorul companiei "Teatrul Meu", licenţiat în actorie şi regie în 1963, Grigore Gonţa s-a născut in ianuarie 1938 la Bucureşti şi a absolvit IATC, promoţia 1963.
In 1967 devine lector universitar la Institutul de Teatru, în 1982 este numit conferențiar universitar asociat la IATC, apoi între 1985-1986, devine profesor universitar asociat, în 1991 profesor universitar la Catedra de Arta Actorului, iar în 1997- Decan al Facultãtii de Teatru din UATC, București.
Generații de actori deosebiți, actori cu un nume mare astazi, (de la Claudiu Bleonț, Monica Davidescu, Mihai Cãlin), au trecut prin mâna sa.
Cel care este poreclit "GENERALUL" în lumea artistică a teatrului, a debutat ca actor de film încă de pe băncile facultății în 1961 (Omul de lânga tine), mai interpretează sporadic câteva roluri secundare, dar nu se impune în lumea cinematografică.
În teatru însă este biruitor, nu atât ca actor cât mai ales ca regizor. Regizează aproape 50 de piese de teatru, printre care si câteva succese remarcabile: "Numele Trandafirului", "Nunta lui Krecinski", "Tache, Ianke si Cadar" cu celebrul "trifoi de aur" actoricesc: Radu Beligan, Gheorghe Dinica și Marin Moraru și premiera 2012 de la Teatrul Evreiesc de Stat "Un rege Lear evreu".
"Pentru pasiunea sa devoratoare pentru teatru, pentru că pune imaginaţia publicului mereu să lucreze, pentru că slujeşte cu talent şi credinţă arta, pentru că şi-a pus amprenta de regizor pe "Un rege Lear evreu", Jurnalul Naţional îl declară pe Grigore Gonţa in ianuarie 2012 - "Omul Zilei".