Chit că astronomii îl consideră un fenomen banal – pentru noi, muritorii de rând SUPERLUNA face parte din spectacolul pe care cerul ni-l va oferi gratuit în această noapte. Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din București a anunțat că în noaptea dinspre 10 spre 11 august își face apariția SUPERLUNA, pentru a patra oară în 2014...
Pregătiți-vă sufletește, în această noapte avem o lună „și mai plină” și mai strălucitoare decât de obicei! Este cea de-a patra SUPERLUNĂ care va fi vizibilă și la Bistrița, după lăsarea întunericului, dacă cerul va fi senin.
„Super Luna” reprezintă acel fenomen astronomic care constă în suprapunerea fazei de Lună plină sau Lună nouă cu poziţia satelitului în punctul cel mai apropiat de Terra de pe orbita traiectoriei sale circumterestre, după cum precizează Mediafax. Termenul a fost relativ recent introdus în astronomia modernă de astronomul Richard Nolle, în 1979, devenind foarte popular în ultimii ani.
Au existat trei asemenea superluni în 2014: pe 1 ianuarie, pe 30 ianuarie și pe 12 iulie.
Bistrițenii vor avea șanse să admire în această noapte cea de-a patra superlună, ultima fiind anunțată în noaptea de 9 septembrie, dar astronomii afirmă că nu se poate sesiza o diferenţă cu ochiul liber între o "Super Lună" şi o Lună plină obişnuită.
Cu toate acestea, fenomenul este înconjurat de scenarii apocaliptice în credinţa populară, cei mai superstițioși fiind convinși că există o legătură directă între luna plină și dezastrele naturale sau accidentele dramatice care se petrec în jurul acestei date.
În timpul fenomenului de „Super Lună”, Pământul, Soarele şi Luna sunt aliniate – mai scrie Mediafax – Terra aflându-se între Lună şi Soare, astfel încât forţele gravitaţionale exercitate pe Terra de Lună şi Soare determină o creştere sau o scădere mai mare a mareelor. Acest fapt care i-a determinat pe „alarmişti” să afirme că există o legătură între „Super Lună” şi calamităţile naturale.