Tasuleasa Social a sarbatorit pe 20 august 10 ani de la infiintare, iar la eveniment au participat peste 300 de voluntari din Romania, Germania si Republica Moldova. Cu ocazia acestei aniversari, trupa Urma a sustinut in premiera un concert in campusul asociatiei.
Printre invitati s-au numarat actorii Marcel Iures si Marius Manole, violonistul Alexandru Tomescu, realizatorul TV Catalin Stefanescu, caricaturistul Ion Barbu, fotograful Cosmin Bumbut, jurnalistii Marius Cosmeanu si Radu Naum si Bogdan Branzas, CEO al companiei de consultanta de brand si design Branzas Design.
In cei 10 ani de activitate, asociatia a plantat aproape 150.000 de puieti, a curatat 200 de tone de gunoi din paduri si de pe albiile raurilor, a intervenit in marile inundatii din Romania si a vaccinat 650 de copii impotriva hepatitei, a participat la renovarea si dotarea a 10 scoli rurale si a mai multor gradinite, a adus din Germania medicamente in valoare de peste 1.000.000 de euro pentru spitale, centre sociale si azile de batrani si, impreuna cu organizatia germana Die Johanniter Unfall-Hilfe, a oferit aproape 65.000 de cadouri de Craciun copiilor din sate izolate din Bistrita-Nasaud. Toate aceste lucruri au fost facute impreuna cu cei peste 10.000 de voluntari care au participat la proiectele asociatiei. Dintre acestia, 2.500 au venit in tabere in campusul Tasuleasa Social (500 dintre ei din Germania). Asociatia a ajuns in mod direct la aproape 200.000 de oameni in cadrul proiectelor pe care le-a desfasurat pana in prezent.
„Am inceput cu un exercitiu simplu: ne-am propus sa provocam in tineri o minima implicare in problemele pe care le are societatea, plecand de la premisa ca tinerele generatii au curaj civic“, spune Alin Uhlmann-Useriu, presedinte Tasuleasa Social. „Cei cativa oameni de la inceput s-au transformat in 10.000 de tineri participanti activ la proiectele noastre. Am urmarit cu tenacitate sa fim coerenti, sa fim in egala masura implicati in probleme sociale, culturale si de mediu, iar asta a dus la rezultate cuantificabile in hectare de padure si tone de gunoi, dar, mai ales, la un numar impresionant de tineri implicati in actiunile noastre. Tasuleasa este o organizatie care poate sa inceapa sa lucreze folosind resursele pe care le-a acumulat pana acum. De acum inainte, putem incepe.“
In urma cu trei saptamani, Tasuleasa Social a lansat cel mai recent proiect al sau, Padurea Pedagogica. Aceasta se intinde pe o suprafata de trei hectare si contine 29 de elemente practice care ii ajuta pe tineri sa inteleaga rolul apei curate in natura, relatia apei cu oamenii si padurea, dar si felul in care aceste trei elemente coexista. „Padurea Pedagogica a fost lansata anul acesta, declarat Anul international al padurilor, si insumeaza toata experienta noastra acumulata in cei 10 ani de activitate“, mai spune Alin Uhlmann-Useriu, presedinte Tasuleasa Social. „In acest proiect ne-am concentrat pe mediu si educatie, cele doua aspecte esentiale pentru dezvoltarea sanatoasa a tinerilor activi intr-o societate.“
Tot anul acesta, Tasuleasa Social a trecut printr-un proces de rebranding realizat cu ajutorul agentiei de consultanta de brand si design Branzas Design.
Alexandru Tomescu, violonist
„Pentru mine, Tasuleasa nu este un loc, ci un fenomen. Faptul ca actiunile lor sunt centrate pe tineri, in special pe copii, imi da speranta ca, pe termen lung, ceva se va putea schimba in bine in Romania.“
Bogdan Branzas, CEO al companiei de consultanta de brand si design Branzas Design.
„M-am regasit aici pentru ca eu am fost mereu omul muntelui. Iar faptul ca Tasuleasa Social a inceput sa aiba grija de munte a insemnat foarte mult pentru mine, asa ca apropierea mea fata de ei a venit in mod firesc. M-am regasit in felul lor de a fi si a de a gandi“.
Catalin Stefanescu, realizator TV
„Tasuleasa Social este un loc pe care merita sa-l sustii pentru ca lucrurile pe care le fac cei de aici au consistenta si se vad. Aceasta este esenta a ceea ce se face Tasuleasa de 10 ani incoace. Iar cel mai recent proiect al lor, Padurea Pedagogica, este un triumf tehnic si estetic, un loc unic in Romania.“
Cosmin Bumbut, fotograf
„Acasa, la Tasuleasa Social, cu prietenii mei, voluntarii“.
Ion Barbu, caricaturist
„Ca sa parafrazez un scriitor celebru, «cand mi-e ceata si cand mi-e greata», dau o fuga la Tasuleasa.“
Mani Gutau, vocalistul trupei Urma
„Pentru mine, a fi la Tasuleasa Social este un privilegiu. Primul lucru pe care il vezi atunci cand intri pe poarta acestei asociatii este un semn mare cu «Se poate!»“.
Marcel Iures, actor
„Tasuleasa Social e un nume, o organizatie, dar pe mine ma intereseaza oamenii pe care sta aceasta asociatie. Oamenii acestia sunt niste persoane minunate, care sunt gata sa isi dea viata pentru ceea ce fac, iar asta este singura conditie pentru a putea sa dai viata mai departe. Eu vin aici de mai multi ani ca sustinator si cred ca voi ramane pana la sfarsit.“
Marius Cosmeanu, jurnalist
„Ca model, Tasuleasa Social este Romania optima sau, mai bine zis, Romania ideala.“
Marius Manole, actor
„Mi se pare incredibil ca oamenii acestia fac niste lucruri pe care noi, cei din Bucuresti, nu mai reusim sa le facem pentru ca ne lipsesc vointa, curajul si daruirea. Pentru mine a fost o lectie importanta ca se poate, ca exista oameni care cred si care trec la actiune, fara multi bani, fara sa se planga ca le lipsesc lucruri, fara sa strige disperati dupa ajutor.“
Radu Naum, jurnalist
„Tasuleasa Social este dovada ca, in Romania, se pot intampla lucruri bune, chiar daca acestea sunt lucruri simple, legate de educatie si de capacitatea de a-ti deschide mintea si sufletul. Daca se intampla asemenea lucruri, inseamna ca mai exista speranta.“
Despre Tasuleasa Social
Tasuleasa Social, infiintata in Bistrita, in urma cu 10 ani, si-a propus sa schimbe mentalitatile tinerilor si sa arate ca acestia doresc sa se implice in probleme de mediu. Tinerii care au participat la actiunile asociatiei au fost pregatiti ca, la randul lor, sa desfasoare pe cont propriu activitati similare. Una dintre cele mai cunoscute campanii Tasuleasa Social a fost Verde 003, proiect la care au participat peste 2.200 de adolescenti si o serie de personalitati precum Ada Milea, Marcel Iures, Radu Naum, Amalia Enache, Catalin Stefanescu sau Ivan Pataichin.