Lipsa medicilor se face simtita si in randul unitatilor de invatamant din Bistrita-Nasaud. La nivelul judetului exista doar 10 medici generalisti si 6 stomatologi, care sunt prezenti doar in cateva scoli din mediul urban.
Medicii de medicina scolara si stomatologii care ar trebui sa rezolve urgentele aparute pe parcursul orelor de curs au devenit specii pe cale de disparitie. La ora actuala sunt prea putini cei care acorda asistenta medicala elevilor din judetul nostru.
Invatamantul de stat bistritean cuprinde, in acest an scolar, 53.827 elevi, din care 11.495 sunt inscrisi in invatamantul prescolar, 668 in invatamantul special si restul in cel primar, gimnazial si liceal. De toti acestia se ocupa o mana de medici care lucreaza in cabinete dotate prost si in care materialele sanitare si medicamentele sunt insuficiente.
Numai in Bistrita, cele 24 de unitati de invatamant din oras au fost arondate unui numar de sapte cabinete scolare. De fiecare cabinet apartin, in unele situatii, chiar si mai mult de trei scoli. In schimb, in mediul rural, acestea nu exista! In cazul in care se imbolnavesc in timpul orelor, elevii de la sate trebuie sa se adreseze medicilor de familie sau profesorii suna la 112, in situatia unei urgente grave.
Pentru unitatile de invatamant din Nasaud exista un singur cabinet medical specializat in care lucreaza un medic generalist si un stomatolog, in timp ce scolile din Beclean si Sangeorz-Bai beneficiaza, fiecare, doar de serviciile unui medic.
Cabinetele medicale scolare din municipiul Bistrita deservesc aproape 16 mii de elevi si prescolari din oras si din localitatile componente. Acestea au efectuat pe parcursul anului trecut aproape 20 de mii de consultatii medicale. In 2011, medicii scolari au prescris circa 14.000 de tratamente, iar stomatologii in jur de 8.000. De asemenea, s-au realizat examinarile medicale de bilant a starii de sanatate efectuate la elevii din clasele I, IV, VIII, XII, din ultimul an al scolilor profesionale si de ucenici si a prescolarilor si au fost inregistrati copiii cu boli cronice.
Totodata, medicii au efectuat triajul epidemiologic al tuturor elevilor dupa vacanta, precum si controlul zilnic privind respectarea conditiilor de igiena din spatiile de invatamant, de cazare si de alimentate din cadrul unitatilor de invatamant arondate si a igienei individuale a prescolarilor si elevilor.
Fondurile aferente platii medicilor scolari din unitatile de invatamant sunt asigurate de autoritatile locale.