Organizatorii de evenimente sunt obligați prin lege să solicite asistență medicală de urgență. Autoritățile sunt, la rândul lor, obligate să NU autorizeze evenimentele care nu dispun de asistența medicală de urgență. Lipsa de informare și nepăsarea autorităților duce la accidente.
Organizatorii de evenimente sunt obligați prin lege să solicite asistență medicală de urgență. Din păcate, nerespectarea acestui lucru are consecințe grave, dreptul cetățeanului la siguranță fiind afectat. Autoritățile bistrițene, care ar trebui să informeze asupra acestui fapt, nu par să dețină prea multe informații și nu le este clar cine verifică și cine sancționează.
Legea obligă organizatorii să solicite asistență medicală de urgență, care este diferită de echipaje care pot acorda primul ajutor. Aceeași lege obligă autoritățile publice să verifice dacă organizatorii îndeplinesc toate criteriile, inclusiv asistența medicală de urgență. În caz contrar, NU pot acorda avizul de desfășurare - deși acest lucru se întâmplă în Bistrița.
Unii organizatori apelează la instituții private pentru asistență medicală de urgență, dar în Bistrița-Năsăud NU există entități private care să fie acreditate în domeniul asistenței medicale de urgență. Singurele instituții abilitate sunt Serviciul de Ambulanță Județean Bistrița-Năsăud și SMURD.
Asistența medicală de urgență se acordă contra unei sume de bani, sumă stabilită conform legii: „Organizatorii de competiţii au obligaţia să asigure acordarea asistenței medicale de urgenţă, inclusiv pentru accidentele sportive, solicitând în acest sens serviciului de ambulanță teritorial autosanitare echipate corespunzător şi însoţite de personal medico-sanitar, în conformitate cu reglementările legale în vigoare atât cele medicale, cât şi cele sportive ale fiecărei federaţii. Cheltuielile legate de asigurarea serviciilor medicale la cerere, inclusiv remunerarea personalului medico-sanitar, sunt suportate de organizatori”.
Pe site-ul Serviciului Județean de Ambulanță Bistrița-Năsăud sunt publicate toate informațiile legate de tariful pentru asistență medicală de urgență. Tariful se calculează în funcție de mai multe criterii, conform legii. „Modul de stabilire a contravalorii rămând aceeași și se compune din: (tarif/km x nr. km parcurși dus-întors)+ valoare asistență medicală (sumă fixă/zi) + (tarif/ ora de staţionare x nr. ore de staționare solicitate) Tarifele practicate de SAJ-BN sunt reglementate anual, fiind fixe și nemodificabile pe un an calendaristic. Contravaloarea serviciilor va fi achitată de organizator conform prevederilor din contractul încheiat, plata putându-se efectua în numerar (la casieria SAJ-BN) sau prin virament bancar”.
Cererile se pot depune la secretariatul Serviciului de Ambulanţă Județean Bistrița-Năsăud, din Bistrița, str. Ghinzii nr 26A, de luni până vineri între orele 8-14.