Asistatii sociali isi pot plati esalonat impozitele si taxele anuale restante. Legea le da voie primariilor sa fie ingaduitoare cu datornicii care primesc ajutoare de la stat. De aceasta masura trebuie sa beneficieze oamenii cu adevarat nevoiasi, nu cei care au case si masini de lux. In caz contrar, edilii vor fi amendati.
Cei care au pierdut ajutoarele sociale din cauza ca nu si-au platit taxele si impozitele locale mai au o sansa: amanarea sau plata esalonata a datoriilor.
Reprezentantii Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale au anuntat ca exista totusi o solutie pentru cei care nu mai primesc acum ajutoarele sociale din cauza datoriilor la plata taxelor si impozitelor locale. Ordonanta de Guvern nr. 92 din anul 2003 permite esalonari si amanari la plata impozitelor si altor obligatii la bugetul local, dar si „scutiri sau reduceri de impozite si taxe locale, in conditiile legii”.
Potrivit acestora, „pentru acordarea inlesnirilor la plata, creditorii bugetari locali vor cere debitorilor constituirea de garantii”. Daca nu isi vor plati datoriile in termen de cinci luni, vor pierde definitiv ajutoarele de la stat.
Ministerul Muncii atrage atentia ca aceasta solutie nu trebuie folosita in cazul asistatilor social care stau in vile si au in curte masini impozante. Primariile ii pot ajuta pe cetatenii care au intr-adevar dificultati financiare.
Tocmai de aceea, inspectorii vor verifica fiecare reesalonare in parte. Iar acolo unde vor constata nereguli, ii pot amenda pe primari si cu 5.000 de lei.
Din cei 1938 de beneficiari ai unei forme de ajutor social din Bistrita, 130 de persoane si-au pierdut acest drept pentru ca nu si-au platit darile locale pana la 31 ianuarie.
Totusi, cei care isi platesc datoriile catre bugetul local, in termen de cinci luni, isi primesc drepturile banesti si retroactiv.
Listele cu beneficiarii ajutoarelor sociale care au restante se intocmesc lunar de catre fiecare primarie in parte si se transmit catre Agentia Judeteana pentru Prestatii si Inspectie Sociala.