Ce poate fi mai tonifiant si mai incurajator decat o lectie de munca altruista, implinita? Puritate, candoare si totala daruire, in lumina unui incipient mesianism.
Sunt atributele nu numai ale varstei ci si ale unei implicari nedeliberate, spontane, in descifrarea cursului atat de nebulos al devenirii noastre. Pesimismul si defetismul pier in fata sperantei renascute din mintea, sufletul si mainile acestor minunati copii.
Joi, 16 februarie, la lasarea serii, Galeria ARCADE 24 a UAP Bistrita si-a redeschis portile pentru un vernisaj mai putin obisnuit: pe simeze au aparut in jur de 800 de lucrari / desene, acuarele, picturi, colaje, paradigme plastice realizate si din materiale neconventionale/ ale celor mai talentati copii/ de la « gradi », ciclul primar si gimnazial/, micii creatori plastici, din Grecia, Franta, Belgia, Spania, Tunisia, Polonia, Moldova, Ungaria si fireste Romania.
Selectia a fost foarte dificila intrucat s-au primit aproape 4000 de lucrari de la cel putin tot atatia copii dintr-un vast spatiu geografic si etnocultural.
Judetul nostru se face remarcat prin cateva sute de creatii, de bun si foarte ridicat nivel artistic. Nu vreau sa va retin atentia cu foarte multe detalii de natura tehnica sau organizatorica. Notez succint: Este vorba de un CONCURS INTERNATIONAL DE CREATIE PLASTICA PENTRU COPII,/ ajuns la editia a IV-a/, organizat de Asociatia « Odata ca niciodata » Bistrita, constituita cu mult curaj, prin efortul inimoaselor cadre didactice - adevarati educatori si formatori ai celor mai mici artisti ai scolii: IULIA MIRCEA, DALIA CHIRA, LIVIA COTFAS, REGHINA POP, LIANA STUPARI, LUCIA VISOVAN, SIMONA COSTARU, HOREA NEGRU BLAGA s.a.”, in parteneriat cu Uniunea Artistilor Plastici (UAP) din Romania, Inspectoratul Scolar Judetean, Consiliul Judetean, Primaria si Consiliul Local Bistrita, Colegiul National « Liviu Rebreanu » si Biblioteca Judeteana.
Simezele par neincapatoare. Am participat la multe vernisaje dar niciodata nu am vazut atat de multe creatii plastice la un loc. E bine de retinut ca munca de triere si selectie a juriului format din profesionisti s-a derulat cu toata seriozitatea si acribia autenticei calitati, garantia fiind data de nume binecunoscute : prof.univ.dr. PETRU LUCACI, Presedintele UAP din Romania, prof.dr. MARCEL LUPSE, demn artist al penelului, a carui carte de vizita e recunoscuta de mult si peste hotare, prof. PAUL TARZIU si doamna invatatoare IULIA MIRCEA, neobosit secretar al comisiei, inca din 2008.
Vernisajul a prezentat publicului doar a cincea parte din lucrarile primite, iar dintre acestea, au fost « nominalizate » aproximativ 300 / poarta o bulina rosie in coltul din dreapta, jos/. E ceea ce se cheama « creme de la creme », sau « the best ».
Plecand de la acestea, dupa etapa finala de jurizare, peste 10 zile, ii vom cunoaste pe castigatorii editiei 2012. Oficiile de gazda le-a facut Marcel Lupse. Au vorbit cu multa aplecare si din suflet: prof. CONSTANTIN RUS, directorul Colegiul National « Liviu Rebreanu » din Bistrita, institutia de educatie unde isi desfasoara activitatea majoritatea cadrelor didactice implicate in proiect; doamna IULIA MIRCEA care a motivat alegerea temei din acest an: HARAP-ALB, prin permanenta actualitate a basmului si prin dorinta de a lega evenimentul de aniversarea a 175 de ani de la nasterea lui Ion Creanga, marele nostru povestitor, pe data de 1 martie; OLIV MIRCEA, criticul de arta si directorul celei mai prestigioase si active institutii de cultura de la noi: Biblioteca Judeteana.
Am notat doar cateva din asertiunile cele mai interesante: Constantin Rus: « Scoala trebuie sa ramana in centrul vietii spirituale a cetatii »; Iulia Mircea: « Educatia si formarea copiilor, non-formala, de la cea mai frageda varsta prin ARTA este o cale demna de urmat - vezi rezultatele de pe simeze »; Oliv Mircea: « Dizarmonia din societate isi gaseste antidotul in iubirea pentru arhetipul basmului », « Bistrita este astazi capitala europeana a celei mai pure creativitati, cea a copilariei », « Sunt necesare doua lucruri: realizarea unui catalog reprezentativ cu cele mai reusite creatii ale concursului international, realizat si gazduit de Bistrita si organizarea unei tabere de creatie, a micilor artisti, in centrul batranului burg, tema fiind realitatea din jur si in special noi, adultii!»
Manifestarea s-a bucurat de un public, rar atat de numeros, receptiv si participativ la tot ce s-a petrecut pe parcursul serii. Slujitori ai scolii, parinti, impatimiti ai artei, reprezentanti ai forurilor locale, medici, notari, jurnalisti si foarte multi copii, fireste, in buna parte « artistii » care isi vedeau, poate pentru prima data in viata, vernisate lucrarile. Betie de culoare, de structuri naive, de desene abstracte sau de incercari de portret. Ton viu, spontan si sincer. Nu stii practic la ce sa te opresti. Indiferent de stress sau starea in care te afli, la plecare te simti mai implinit si te bucuri de o inefabila caldura in suflet. OPTIMISM, ZAMBET si SPERANTA ! Copiii acestia mi-au adus aminte ca azi, mai mult ca oricand avem nevoie de HARAP-ALB.../vezi si foto/.
Dati-mi voie asadar sa inchei, rostind simplu, din inima, cu bucurie si recunostinta: VA MULTUMESC, COPII!
Consider ca acest vernisaj este prima intamplare fericita a anului si o voi trece ca atare in Hronicul cultural bistritean 2012.
Sfat: Nu cumva sa ratati Expozitia! Nici nu stiti ce pierdeti... Cred ca toti avem nevoie de o raza de speranta. Nu-i asa?