Municipalitatea a demarat un proiect care prevede efectuarea de cercetari arheologice in Centrul Medieval al Municipiului Bistrita. Lucrarile vor incepe peste doua saptamani si vor dura patru luni.
“Lucrarile vor fi efectuate pe traseul fostelor ziduri ale Cetatii Medievale din Municipiul Bistrita. Urmeaza sa alegem firma care sa se ocupe de sapaturi, iar peste doua saptamani vor incepe cercetarile, dat fiind faptul ca vremea este favorabila”, a declarat pentru Bistriteanul.ro directorul Serviciului de Monumente Istorice Bistrita, Sever Moldovan.
Traseul cuprinde o serie de strazi pe care in trecut erau ridicate zidurile Cetatii Medievale care aparau orasul Bistrita. Strada Dogarilor este doar una din strazile in care vor fi facute sapaturi arheologice.
“Daca in perioada efectuarii cercetarilor arheologice vor fi gasite obiecte de valoare, acestea vor fi valorificate corespunzator. Ele vor ramane in zonele in care vor fi descoperite, urmand ca noi sa le promovam, de exemplu, prin panouri prezentative amplasate in aceleasi locuri cu obiectele gasite. Scopul acestor cercetari arheologie este acela de a promova Centrul Medieval al Bistritei”, a mai adaugat pentru Bistriteanul.ro directorul Serviciului de Monumente Istorice Bistrita.
Bistrita este o localitate fondata de colonistii germani in secolul al XII-lea. Mestesugarii si negustorii orasului au avut un rol important in consolidarea fortificatiei orasului. Cele 22 de bresle din Bistrita au construit, intre anii 1464-1484, o fortificatie (n.red.- zidurile cetatii) care era intarita cu 10 turnuri: 2 bastioane si 3 porti principale de intrare in oras. Din aceasta fortificatie se mai pastreaza astazi o parte din zidurile de sud si de est si un singur turn- Turnul Dogarilor.
In doua saptamani vor incepe lucrarile arheologice. Acestea vor dura patru luni, iar costul acestora se ridica la suma de 60.000 de lei, bani proveniti din bugetul local.
Sebstian CHIS