Sapaturile din centrul istoric al orasului incepute de municipalitate in aceasta toamna au scos la iveala fundatia fostei manastirii dominicane. Zidurile au o suprafata de aproximativ 50 de metri patrati.
Primaria a realizat in ultima perioada o serie de sapaturi arheologice in zona Turnului Dogarilor. Cu ocazia ascestor sapaturi s-a gasit fundatia unei cladiri ce a fost o manastire dominicana in secolul al XIII-lea. Zidurile au o suprafata total de aproximativ 40-50 de metri patrati.
“In cadrul unor sapaturi la caminul pentru persoane varstnice am descoperit zidurile, respectiv fundatia unei cladiri a manastirii dominicane din secolul XIII ce are o suprafata de aproximativ 40-50 de metri patrati”, a declarat pentru Bistriteanul.ro Sever Moldovan, seful serviciului Monumnete Istorice Bistrita.
Municipalitatea are un proiect de efectuare a unor sapaturi arheologice in zona fostelor ziduri ale Cetatii Medievale Bistrita. Valorificarea obiectelor sau a zidurilor gasite in cadrul acestor sapaturi chiar in locul in care au fost gasite, ar aduce mai multi turisti interesati de latura medievala a orasului. Primaria Bistrita a alocat pentru aceste lucrari un buget de 60.000 de lei.
Cetatea Medievala Bistrita a fost intemeiata de catre colonistii germani in secolul XII, iar Turnul Dogarilor este singurul turn care a mai ramas din edificiile cu care era imprejmuita cetatea. Odata cu dezvotarea orasului s-au stabilit calugarii franciscani si dominicani, care preferau asezarile aflate in expansiune.
In anul 1303 a aparut prima manastire domnicana iar in anul 1316 cea franciscana.
Manastirea dominicana a fost ridicata in partea sudica a orasului (unde se afla astazi azilul de batrani de pe Mihail Kogalniceanu) si cuprindea biserica foarte mare o casa de oaspeti, chilii dat si o scoala de filozofie si teologie. Istoria orasului spune ca dupa introducerea reformei religioase la Bistrita, calugarii au fost alungati, iar ansamblul cladirilor manastirii s-au ruinat.
In preajma manastirii dominicane la intersectia Pasajului XI (fosta strada a Calugaritelor) si strada Nicolae Titulescu (fosta strada Ungureasca) a fost construita si o manastire a calugaritelor dominicane care avea si ea o biserica de dimensiuni mai modeste. (sursa: http://inbistrita.ro)