După numeroasele probleme pe care conducerea regiei de apă le-a avut anul trecut din cauza nămolului pe care l-a depozitat pe malul apei, în două gropi uriașe, fără acord de mediu, pe numele directorului fiind deschis chiar și un dosar penal, compania este dispusă să dea anul acesta 500 de mii de lei unei firme.
Compania Aquabis caută o firmă dispusă să depoziteze nămolul din stația de epurare Bistrița. Cantitatea estimată este de 6050 t anual, iar primul contract va avea un termen de 12 luni începând de la data atribuirii.
Pentru început conducerea Aquabis este dispusă să dea 496.100 de lei pentru serviciile de depozitare, la care se adaugă și TVA-ul. Transportul până la depozitul ecologic care va primi nămolul care a exasperat bistrițenii, ani în șir, va fi făcut chiar de mașinile Aquabis.
Regia de Apă trebuie să găsească o societate care administrează depozitul ecologic, în conformitate cu Strategia Națională de Gestionare a Nămolului de Epurare.
La depozitul ecologic de la Tărpiu nămolul nu este primit din cauza faptului că acesta este poluat accidental din când în când cu plumb. Din acest motiv el nu poate fi folosit nici în agricultură, conducerea Aquabis fiind nevoită să găsească o altă soluție.
Până acum depozitul de nămol a fost situat chiar pe malul apei, în spatele stației de epurare.
În vara anului trecut, cei de la Kilometrul Albastru H2O au făcut mai multe sesizări legate de cele două gropi uriașe, pline cu reziduurile de la stația de epurare a municipiului.
Autorităților de mediu le-a luat foarte mult să afle ale cui sunt cele două gropi uriașe în care sunt depozitate nămolurile reziduale... Imediat după sesizările făcute de ecologiștii de la Kilometrul Albastru, cei de la Agenția pentru protecția Mediului spuneau că ei nu pot autoriza astfel de depozite neconforme și că nimeni nu a cerut un aviz.
Întrebat despre cele două gropi, la acea vreme, directorul Aquabis nu a recunoscut că acestea ar fi făcute de instituția pe care o conduce, Ioan Șandru fiind supărat că din cauza nămolului s-a ales și cu dosar penal fiind cercetat mai bine de șapte luni, însă în cele din urmă a fost scos de sub urmărirea penală.
Anul acesta conducerea companiei a decis să aloce bani pentru a scăpa de problemele penale și de mediu, nămolul de la stația de epurare urmând să fie transportat într-un depozit ecologic.
Companiile care administrează astfel de depozite sunt așteptate cu ofertă până în 5 aprilie, prețul pe care regia de apă e dispusă să îl dea pentru fiecare tonă de nămol depozitată fiind de 82 de lei, asta în condițiile în care pentru depozitul de la Tărpiu de exemplu bistrițenii plătesc pentru fiecare tonă de gunoi depozitat 69,74 de lei.