Patru proiecte de importanță deosebită pentru oraș finanțează Primăria Bistrița în acest an, proiecte prin care intenționează să pună în evidență o parte dintre cele mai importante obiective din centrul orașului, majoritatea urmând să fie depuse spre finanțare europeană.
Primăria municipiului Bistrița a alocat în acest an peste aproape 2,5 milioane de lei pentru realizarea a patru proiecte importante pentru tradiția, istoria și conservarea patrimoniului arhitectural din centrul orașului.
Cea mai mare sumă, respectiv 776.000 de lei a fost alocată în acest an pentru proiectul de Restaurare a Bisericii Evanghelice în vedere introducerii sale în circuitul turistic internațional. „Proiectul a fost depus pentru finanțare prin Programul Operațional Regional încă din vara anului trecut și a trecut de etapa evaluării administrative și a eligibilității, urmând să intre în etapa evaluării tehnice și financiare”, explică municipalitatea care a alocat în acest an bani pentru realizarea proiectului tehnic, a studiilor necesare, dar și pentru obținerea de avize și acorduri necesare începerii lucrărilor, jumătate din sumă fiind destinată special începerii lucrărilor de execuție.
Pe locul II în topul sumelor prevăzute de municipiul Bistrița se află proiectul de regenerare urbană a centrului istoric din Bistrița, etapa 2, proiect care se dorește a fi finanțat prin Programul Operațional Regional și urmărește reabilitarea pasajelor și aleilor pietonale din zona centrală a municipiului cu pavaj din piatră naturală, reabilitarea rețelelor de utilități existente, realocarea rețelelor aeriene de energie electrică telefonie și gaze naturale, realizarea unui sistem de iluminat public și reabilitarea spațiilor verzi.
Și acest proiect urmează să fie depus în acest an pentru finanțare, suma alocată de 700 de mii de lei fiind destinată realizării studiilor de specialitate elaborarea fazelor de proiectare și obținerea de avize și acorduri.
Un alt proiect extrem de important care va începe în acest an – „Cetatea Medievală Bistrița -punerea în valoare a patrimoniului cultural” beneficiază de la bugetul local de o sumă de 676.000 de lei, proiectul urmărind să pună în valoare fosta cetate medievală prin reabilitarea zidului cetății, marcarea acestuia, reabilitarea Turnului Dogarilor și realizarea Porții Lemnelor.
Banii alocați în acest an sunt pentru finalizarea studiilor deja începute și pentru începerea execuției.
„Un proiect foarte interesant este realizarea Cetății Medievale, proiectare și începere execuție. Avem un studiu de fezabilitate care a fost cu greu aprobat de către Comisia de Monumente Istorice de pe lângă Ministerul Culturii. Vor merge cu demersurile înainte, o să îl aprobam și în consiliu, mai avem câteva avize de obținut. Cetatea medievală își propune să valorifice zona istorică a orașului pe traseul zidului de incintă al cetății inclusiv cu reconstrucția porții lemnelor care să dea zonei respective, zonei de la Flora, încărcătură medievală, încărcătura istorică necesară zonei respective și apoi deschiderea înspre obiectivele istorice, mă refer la zidul cetății care este în zona străzii Bistricioarei și Biserica de la Coroana care este cea mai veche din Bistrița”, a explicat primarul Ovidiu Crețu.
Al patrulea proiect pentru care Primăria Bistrița a alocat în acest an 250.000 de lei vizează modernizarea Pieței Centrale a orașului, proiect care urmează să fie finanțat prin programul operațional regional dacă autoritățile vor reuși să obțină finanțare.
Proiectul urmărește pietonizarea în cât mai mare măsura Pieței Centrale, reorganizarea componenței vegetale, realizarea iluminatului și punerea în valoare a clădirilor de patrimoniu.