18.000 de creștini reformați, greco-catolici, romano-catolici și evanghelici din Bistrița-Năsăud sărbătoresc astăzi Paștele. Învierea Domnului în varianta catolică este sărbătorită anul acesta cu cinci săptămâni mai devreme decât în varianta ortodoxă.
Credincioşii catolici, reformaţi şi evanghelici sărbătoresc astăzi prima zi de Paște. În bisericile din județ, noaptea trecută, credincioșii au participat la sărbătoarea Învierii, slujba Învierii Domnului fiind numită Vigilia Pascală.
Potrivit tradiţiei, ca și în credința ordodoxă credincioşii au înconjurat lăcaşurile de cult cu lumânări aprinse în mâini. Catolicii duc acasă lumânărille primite și, cu acestea vor aprinde alte lumânări care vor sta timp de trei zile pe masă.
Liturghia din seara de Paște a început cu binecuvântarea Focului, înainte de slujba de Înviere.
În acestă dimineață, în Duminica de Paște, slujbele au început la ora 8:00 cu liturghia de dimineaţă şi binecuvântarea bucatelor pascale.
Istoria spune că din anul 1054, când s-a produs Marea Schismă a Bisericii creștine, Paștele se sărbătorește de cele mai multe ori la date diferite la catolici și ortodocși, anul acesta diferența fiind de cinci săptămâni.
În cele două religii diferă modul de calculare a datei Paștelui, începand din anul 1582, Biserica Catolică și cea Ortodoxă folosind calendare diferite.
Catolicii merg după calendarul Gregorian, în timp ce ortodocşii au păstrat calendarul Iulian.
„Catolicii calculează data Paștelui bazându-se pe luna plină ecleziastică, calculată pe baza unor tabele orânduite de biserică și se bazează pe o dată fixă pentru echinocțiul de primavară. În opozitie, credincioșii de confesiune ortodoxă sunt ghidați de luna plină astronomică, calculată pe baza datelor astronomice și data reală – tot din punct de vedere astronomic, a echinocțiului de primavară", explică decnews.ro