S-a întâmplat, odată demult, ca unui soldat pe nume Martin, un om sărman și înfrigurat să-i ceară ajutor și, fără să stea pe gânduri, soldatul și-a dăruit mantia și o jumătate din pâine. Așa s-a născut legenda care a fost celebrată în această seară de zeci de copii și părinți, în Parcul Municipal! „E ziua în care dăruim și facem bucurii!”
„Este o legendă foarte frumoasă care povestește că într-o zi friguroasă de noiembrie, un soldat pe nume Martin a întâlnit un om sărman și înfrigurat care i-a cerut ajutor și, fără să stea pe gânduri, soldatul și-a dăruit mantia și o jumătate din pâine. Ca să-i fie bine și omului sărman, ca să aibă și el parte de bine. După o vreme, omul cel sărman s-a întremat și s-a pus pe picioare, și – în amintirea generozității salvatoare a soldatului – a hotărât să aprindă în fiecare an câte o lumânare...” a povestit pentru Bistrițeanul.ro învățătoarea Melania Vârtic.
Legenda cea veche s-a transformat, în timp, într-o adevărată sărbătoare - „sărbătoarea lanternelor” sau a felinarelor aprinse – a mai explicat învățătoarea, adăugând că „este ziua în care dăruim și facem mici bucurii pentru cei din jur”.
Motiv pentru care și copiii celor cinci clase de germană din învățământul primar de la Colegiul Național „Liviu Rebreanu” au venit în parc înarmați cu prăjiturele, bomboane și dulciuri pe care le-au dăruit celor care s-au perindat pe aleile parcului.
În locul lanternelor sau a lumânărilor de demult, copiii și-au confecționat din timp și încântătoare felinare din borcane, hârtie creponată sau carton, pe care le-au garnisit cu frunze uscate, figuri desenate de mâna lor sau modele geometrice.
Cineva a fost inspirat și a adus chiar și un lampion care a fost lansat spre cer în uralele și aplauzele celor mici.