De aproape o lună localnicii şi turiştii din oraşul apelor minerale - Sângeorz Băi suferă de sete. Apa vine numai cu porţia şi de fiecare dată trebuie lăsată minute bune să curgă pentru a scăpa de impurităţi. Autorităţile aruncă responsabilitatea de la una la alta, iar controalele dispuse de prefect încă nu dau rezultate.
Locuitorii din Sângeorz Băi sunt revoltaţi că deşi există probleme cu apa încă de anul trecut nu s-au luat măsuri. De o lună însă au ajuns la limita răbdării şi acuză autorităţile că au permis unei firme să îşi instaleze balastiera pe malul apei, mult prea aproape de staţia de tratare a apei şi să excaveze balastrul din albia râului.
Primarul Roland Venig a cerut ajutorul prefectului care, la rândul său, a demarat o anchetă. Deşi au trecut aproape două săptămâni de atunci nu s-a ajuns la niciun rezultat.
De partea localnicilor este şi directorul Aquabis, firma care se ocupă cu distribuţia apei în judeţ, Ioan Şandru. El spune că din cauza excavărilor pânza freatică a scăzut foarte mult: “s-a ajuns la aproape minus 5 metri. S-au cărat de acolo mii şi mii de metri cubi de balast. Nivelul apei şi a pânzei freatice a scăzut şi am rămas fără apă în toate cele 9 puţuri care alimentau cu apă oraşul Sângeorz-Băi. S-au luat măsurile care s-au putut lua imediat în sensul că primăria împreună cu noi a executat un dig şi este o rezolvare de moment, dar pe termen scurt ar trebui amenajat un prag de fund din beton cu deversor de cel puţin un metru înălţime care să crească nivelul Şomeşului cât şi viteza apei pentru a putea avea infiltraţii spre puţurile noastre. Bani nu există şi aici e problema. Cei care au exploatat sau cei care le-au dat acordul de exploatare trebuiau să se gândească înainte - ne-au pus în faţa unui fapt împlinit şi noi nu avem bani de finanţare. Avem în plan o investiţie într-o staţie de tratare la Sângeorz-Băi şi Cormaia dar asta înseamnă 2018, nu mai repede. Ar trebui o distanţă, după părerea mea, de cel puţin 300 de metri de ultimul puţ faţă de exploatarea de balast. Părerea mea e că aici nu s-a exploatat aşa cum trebuie chiar dacă au avut sau nu autorizaţie, nu trebuia exploatat pe o adâncime aşa mare”.
Nici Apele Române nu ştiu nimic despre exploatarea de la Sângeorz-Băi. Conducerea SGA BN spune că aici nu există nicio autorizaţie dată pentru exploatări. „La Sângeorz-Băi nu există nicio balastieră autorizată. Este în curs de autorizare un perimetru care există în zona respectivă dar, la ora actuală, autorizate în exploatare nu sunt. Nu există aici o exploatare neautorizată ci doar mici ciupeli ca să îi zic aşa... ceva furturi de pietriş. Probabil că sunt probleme... Mie nu mi-a fost raportată nici măcar transmisă asemenea situaţie. Dacă e să vorbim tehnic, lucrurile sunt mai complicate pentru că şi cei de la Aquabis împreună cu domnul primar fac tot felul de afirmaţii, după părerea mea nefondate, având în vedere că nu s-a făcut un studiu aprofundat în urma căruia să tragem o concluzie cât se poate de clară. Ori până când nu avem datele tehnice ne putem da cu presupusul fiecare... „ susţine Petru Drăgan, directorul SGA BN.
Conducerea Gărzii de Mediu nu a fost în stare să formuleze un răspuns clar vizavi de situaţia de la Sângeorz-Băi, iar unul dintre patronii care au excavat în zonă a declarat ziariştilor că are toate avizele necesare şi nu a greşit cu nimic.
„Garda de Mediu BN va trebui să răspundă, în scris, dacă într-un perimetru de 1-1,5 km s-au făcut controale în acest an sau în anii precedenţi şi s-au constatat exploatări ilegale” se arată într-un comunicat remis presei de biroul de presă al prefectului Ioan Ţintean în urmă cu două săptămâni.
În zadar însă... Nici până astăzi răspunsul nu a ajuns pe masa prefectului.
Din cauza problemelor de la staţia de tratare Aquabis este nevoită să sisteze zilnic furnizarea apei chiar câte 12 ore.