Cu o oră sau două înainte de miezul nopții, pe 31 decembrie, locuitorii din Telciu obișnuiau să se adune la Monumentul Ostașului Român, pentru a îngropa anul cel vechi și pentru a-l celebra cum se cuvine pe cel nou. Bătrânii satului încă își amintesc de atmosfera înălțătoare a evenimentului.
Zeci și sute de oameni se adunau în centrul comunei, la Monumentul Ostașului Român din Telciu, cu vreo două ore înainte de miezul noții, în seara zilei de 31 decembrie, în fiecare an.
În perioada interbelică, locuitorii din Telciu se distrau, se bucurau că a trecut peste ei încă un an și asteptau cu nerăbdare, cu speranțe, bucurii și încredere Noul An, discutau, se jucau, se sărutau și își urau tradiționalul „La Multi Ani!”.
De obicei se servea țuică verde sau ginars iar ceterașii cântau la ceteră, acompaniați de acordeoniști, contribuind din plin la atmosfera deosebit de înăltătoare.
Cu acest prilej se trăgeau și focuri de armă iar la Monument ieșea inclusiv corul bisericii și fanfara pentru a colinda și pentru a cânta împreună cu locuitorii din Telciu.
De la serbare nu puteau să lipsească nici echipele de călușari, cu opinci cu ciucuri în gurgui. Cel mai priceput vătaf obișnuia să comande și să coordoneze figurile călușarilor, spre bucuria publicului prezent.
Sursa: „Comuna Telciu (1245- 2004). Repere monografice”, autor Vasile Tutula
FOTO: wikimedia.org