Jocul bătrânesc de pe Câmpie, transmis de la bunici la nepoți a impresionat nu doar publicul, cât și juriul de la Festivalul Internaţional de Folclor pentru Copii şi Tineret „Peştişorul de Aur” de la Tulcea! Artiștii noștri de la Silivașu de Câmpie s-au întors cu mândrie acasă, ocupând onorantul loc II.
În perioada 7-12 august, municipiul Tulcea a găzduit cea de-a XXI-a ediție a Festivalului Internaţional de Folclor pentru Copii şi Tineret „Peştişorul de Aur”, desfășurat sub sloganul „Pacea de mâine începe cu prietenia de azi!”. Manifestarea tradițională a fost organizată de Ministerul Educaţiei Naţionale, Consiliul Judeţean Tulcea, Primăria Municipiului Tulcea, Inspectoratul Şcolar Județean Tulcea, Ansamblul Artistic „Baladele Deltei”, Palatul Copiilor şi Elevilor din Tulcea.
Pentru prima dată, la acest Festival au participat peste 20 de ansambluri folclorice din 13 țări: Moldova, România, Algeria, Armenia, Bulgaria, Bosnia Herţegovina, Cipru, Croaţia, Georgia, Macedonia, Polonia, Slovacia și Ucraina. Țara noastră a fost reprezentată la ediția din 2013 de judeţele: Bistriţa-Năsăud, Braşov, Cluj, Iaşi, Maramureş, Mureş, Olt, Suceava, Tulcea și Vaslui.
Și în acest an, personalităţi de marcă ale genului au jurizat evoluţia fiecărei formații în parte, urmărind în mod special valoarea artistică a dansurilor, a tablourilor coregrafice, ţinuta scenică, frumuseţea şi autenticitatea costumelor populare din fiecare ţară şi zonă folclorică. Juriul Festivalului a fost compus din: profesorul Theodor Vasilescu – maestru coregraf, artist emerit şi preşedinte ACAFR – preşedintele juriului, Ştefan Coman – maestru coregraf şi director al Ansamblului Folcloric „Baladele Deltei” – directorul festivalului și membrii: Marin Barbu – maestru coregraf, Elise Stan – producător de emisiuni TV, Emilia Bubulac – etnomuzicolog, Nicolae Gălăţean – profesor şi om de cultură al judeţului Bistriţa-Năsăud, Romeo Tălmaciu – dirijor; Damian Dumitru – inspector general al Inspectoratului Școlar Județean Tulcea.
Din partea județului nostru, Centrul Judeţean pentru Cultură Bistrița – Năsăud a delegat ca reprezentant la acest festival, Ansamblul Folcloric „Dor de pe Câmpie” din comuna Silivaşu de Câmpie, sub coordonarea coregrafilor: Aurel Muntean şi Paul Muntean și acompaniat muzical de Taraful tradiţional format din: Remus Moldovan (vioară) şi George Cinca (brace). Alături de dansatorii Ansamblului au fost prezente şi două tinere interprete de muzică populară din Bistrița-Năsăud: Florina Bălan din Prundu Bârgăului şi Mălina Pop din Şintereag.
În cadrul Festivalului Internațional de la Tulcea, Ansamblul Folcloric de la Silivașu de Câmpie (care cuprinde trei generații de dansatori) a prezentat un tablou muzical-coregrafic intitulat: „Jocul bătrânesc de la bunici la nepoţi”, prin care s-au evidențiat jocurile bătrâneşti din zona de Câmpie a judeţului Bistriţa-Năsăud şi evoluţia tinerilor şi copiilor care le-au preluat şi le duc mai departe cu dăruire. Momentul a fost apreciat nu doar de publicul prezent la spectacol ci și de juriu, care a acordat Ansamblului Folcloric „Dor de pe Câmpie”, premiul II la Secțiunea română a Festivalului Internaţional de Folclor „Peştişorul de Aur”, ediţia 2013.
Emoțiile de bucurie și mândrie au fost trăite nu doar de artiștii de pe Câmpie ci și de primarul comunei Silivașu de Câmpie, Ioan Tiberiu Cămărășan, cel care le-a fost alături la Tulcea:
„Sunt bucuros de premiul obţinut la Festivalul de la Tulcea și mândru că o comună mică a judeţului Bistriţa-Năsăud a reprezentat cu cinste judeţul nostru, demonstrând încă o dată că Silivaşu de Câmpie a reuşit să menţină de-a lungul timpului, frumuseţea Jocului, Cântecului şi Portului Popular Românesc! Pentru rezultatele obţinute în ceea ce priveşte păstrarea şi promovarea culturii populare româneşti, mulțumim Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud și coordonatorilor Aurel Muntean și Paul Muntean care au asigurat coregrafia formaţiilor de dansuri populare tradiţionale din Silivaşu de Câmpie”, a declarat pentru Bistriteanul.ro, primarul Ioan Tiberiu Cămărșan.
Comuna Silivaşu de Câmpie face parte dintr-o străveche şi valoroasă zonă etnofolclorică a judeţului Bistriţa-Năsăud, remarcându-se prin jocul, cântecul şi portul popular păstrate şi transmise din generaţie în generaţie.
Cea de-a XXI-a ediție a Festivalului Internaţional de Folclor pentru Copii şi Tineret „Peştişorul de Aur” va putea fi vizionată de cei interesați, vineri, 23 august, începând cu ora 19.00 pe TV FAVORIT.