Peste câţiva ani cele cinci tinere de la Colegiul Naţional Liviu Rebreanu vor deveni medici “cu acte în regulă”. Toate vor să salveze vieţi şi, cu multă muncă, au devenit “cei mai pricepuţi sanitari din judeţ”.
Chiar dacă sunt eleve la “Ştiinţele Naturii - bilingv engleză” iubesc medicina şi ştiu ce vor: să salveze vieţi! Andreea Leuştian, Paula Filip, Ana Hîruţa, Alexandra Lowembergher şi Denisa Parasca, coordonate de Darius Ilieşiu de la Crucea Roşie, au devenit extrem de pricepute în acordarea primului ajutor şi anul acesta au reprezentat judeţul la un concurs naţional.
Andreea, Alexandra şi Ana au început încă din clasa a VII-a să participe la competiţiile “sanitarii pricepuţi” organizate între şcolile din judeţ, iar din clasa IX-a li s-au alăturat şi Alexandra şi Denisa.
Toate sunt acum în clasa a XII-a şi se pregătesc intens pentru examenul de bacalaureat şi apoi admiterea… la medicină. Andreea şi-ar dori ginecologie-obstretică, Ana ar vrea medicină legală, iar Denisa şi Alexandra se îndreaptă spre medicina de urgenţă. “Cred că cei 6 ani de facultate îşi vor spune cuvântul în alegerea specializării” susţin însă fetele. Singura care a optat pentru Facultatea de Nutriţie şi Dietetică, o altă ramură a medicinei, este Paula.
Odată cu lansarea noilor provocări puse la cale de Crucea Roşie Bistriţa-Năsăud şi Serviciul Judeţean de Ambulanţă Bistriţa-Năsăud - “Voluntar la Ambulanţă”, fetele nici nu au stat pe gânduri şi s-au înscris la cursurile organizate de cele două instituţii, informaţiile primite de la personalul ambulanţei şi al Crucii Roşii fiind extrem de bine venite.
“Am fost interesate de acest curs deoarece ştim că minutele până la sosirea echipajelor specializate sunt vitale şi cât de important este să şti ce să faci şi mai ales ce să nu faci pentru a nu înrăutăţi situaţia. În plus, clasa a 7-a a fost anul în care am decis să mergem la medicină, iar orice activitate legată de acest domeniu reprezenta un interes pentru noi” povestesc fetele.
Pe lângă activităţile de voluntariat organizate de Crucea Roşie şi proiectul „Voluntar la ambulanţă”, tinerele sunt implicate şi în alte proiecte, ceea ce le aduce un respect deosebit atât din partea profesorilor de la şcolală cât şi a celor de la Crucea Roşie şi Ambulanţă.
“Ana este membră a Clubului Sportiv Floris Bistriţa, dar şi a formaţiei de standard Rock The World care a reprezentat România la Jocurile Sportive din Koashiung, Taiwan în 2013. Paula face parte din trupa de animaţie cu foc Sirius şi grupul de dansuri medievale Nosa, ale Asociaţiei Bistriţa Medievală” ne povesteşte Andreea mândră de colegele ei.
Vara aceasta, pentru cele cinci tinere participarea la concursul naţional “Sanitarii Pricepuţi” din Poiana Pinului a fost o adevărată provocare. “Pentru etapa naţională ne-am pregătit cu Darius Ilieşiu, coordonator Crucea Roşie şi Lulu Fulop, asistent Serviciul Judeţean de Ambulanţă. Chiar dacă nu am obţinut un loc fruntaş, ne-au fost lăudate lejeritatea şi siguranţa cu care am acordat primul ajutor. Ne-a ajutat foarte mult şi faptul că suntem prietene foarte bune iar timpul petrecut la pregătire a fost o ocazie să îmbinăm utilul cu plăcutul. Pe parcursul taberei am fost neplăcut surprinse să constatăm că există persoane care consideră că ştiu să acorde primul ajutor când de fapt, în cazul unui accident, ar putea înrăutăţi starea victimei” mai povesteşte Andreea.
Experinţa de la concursul organizat în Poiana Pinului le-a ambiţionat şi mai tare pe tinerele voluntare care au pus la cale un nou proiect: “Ne-am gândit să iniţiem un nou proiect, cu ajutorul Crucii Roşii prin care să educăm populaţia bistriţeană în ceea ce priveşte primul ajutor până la sosirea echipajelor specializate. Vrem să facem cursuri de prim ajutor în licee, la orele de dirigenţie. Ideea ne-a venit în urma unor discuţii cu asistenţii şi medicii de pe ambulanţă care ne-au povestit despre numeroase cazuri în care primii oameni care au ajuns la locul accidentului nu au ştiut să acorde primul ajutor sau acţiunile lor au dus la agravarea stării victimei. Cu acest proiect urmărim să facem cât mai mulţi tineri să conştientizeze importanţa primului ajutor şi să demontăm câteva mituri legate de acest subiect” ne mai dezvăluie Andreea din planurile lor de viitor.
“Fetele s-au descurcat exemplar la concurs. Merită toată aprecierea şi admiraţia! Au fost puse în faţa unor provocări majore şi au reacţionat impecabil. Noi, cei care le-am pregătit, suntem tare mândri de cum s-au descurcat. Avem în judeţ cel mai bun echipaj din ultimii 20 de ani şi sunt sigur că peste zece ani toate fetele vor fi medici de renume. Au o dragoste pentru medicină cum rar mai vezi. O curiozitate ieşită din comun pentru tot ce ţine de această meserie. Pentru ele nu contează oboseala, merg la şcoală, învaţă bine, vin la Crucea Roşie, merg voluntare la ambulanţă... Sunt de lăudat” povesteşte şi coordonatorul proiectelor de la Crucea Roşie Bistriţa-Năsăud, Darius Ilieşiu.