Redacția Bistrițeanul.ro a trimis în 13 ianuarie 2017 cereri formulate în baza legii 504/2001 tuturor autorităților care au un rol în procesul de autorizare pentru construcția de MHC-uri. Astăzi, prezentăm cifrele oficiale.
Cele trei instituții care au un cuvânt de spus în momentul în care se demarează un proiect pentru construcția de microhidrocentrale sunt Sistemul de gospodărire al Apelor, Garda de Mediu și Agenția pentru Protecția Mediului.
Ca în orice instituții de stat din România, datele celor trei nu corespund în totalitate.
Agenția Națională pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud dă autorizația de mediu, actul final care permite funcționarea microhidrocentralelor. ANPM Bistrița-Năsăud informează că în județul nostru există 6 microhidrocentrale amplasate în arii naturale protejate, toate în zona Cușma.
De cealaltă parte, Sistemul de Gospodărire al Apelor Bistrița-Năsăud bifează în datele transmise 5 MHC-uri amplasate în arii naturale, 4 la Cușma și una la limita ROSCI0051 Cușma.
Cele 5 MHC-uri consemnate de către SGA Bistrița-Năsăud sunt:
1. Budac II Rott Hauss în localitatea Budacu de Sus, râul Budac (SC Rott Hauss Construct SRL Cluj-Napoca)
2. Budac I Rott Hauss în localitatea Budacu de Sus, râul Budac (SC Rott Hauss Construct SRL Cluj-Napoca)
3. Budac 1 în localitatea Budacu de Sus, râul Budac (SC Mineral OIL Brașov - transfer de la Hidroelectrica)
4. Budușel în comuna Cetate, loc. Satu Nou, râul Budușel - la limita ROSCI0051 Cușma (SC Budușel Hidro SRL, Cluj-Napoca)
5. MHC Săsarm în comuna Șintereag, loc. Cociu, râul Someșul Mare (SC Valea Mare SRL Rodna)
Garda de Mediu Bistrița-Năsăud, instituție care „participă la ședințele Comisiei de Analiză Tehnică privind emiterea actelor de reglementare și verifică respectarea cerințelor din actele de reglementare emise (acord, autorizație), emise de către APM BN”, vine cu alte date în completare și consemnează 7 microhidrocentrale amplasate în arii protejate în Bistrița-Năsăud, dintre care una - conform datelor - realizată în proporție de 70% și fără autorizație de mediu. Câteva dintre acestea MHC-uri ori nu se regăsesc în raportul SGA Bistrița-Năsăud ca fiind amplasate în zone protejate ori apar cu altă denumire (rămâne o dilemă).
1. Budac I
2. Budac II
3. Budac 1
4. CHEMP Bolovan retehnologizare, ROSCI0052 Cușma Sit Natura 2000 (SC Mineral OIL SRL - Hidroelectrica SA)
5. Centrală hidroelectrică Colibița, ROSCI0052 Cușma Sit Natura 2000 (SC Mineral OIL SRL - Hidroelectrica SA)
6. SC Budușel Hidro SRL, ROSCI0051 Cușma Sit Natura 2000, comuna Cetate, loc. Satu Nou
7. Amenajare hidroenergetică pe râul Someșul Mare, Năsăud, ROSCI0232 Sit Natura 2000 (SC Acord Impex SRL), realizat 70%, fără autorizație de mediu - conform GNM, fără această autorizație de mediu nu se poate desfășura nicio activitate în ceea ce privește acel proiect.
După acest adevărat puzzle, ajungem la concluzia că instituțiile avizate în domeniu nu colaborează, ceea ce duce la o adevărată debandadă în datele furnizate. Multe date oferite de cele trei instituții nu coincid sau sunt ambigue.
În galeria foto găsiți datele complete, așa cum au fost trimise de către SGA BN, GNM BN și APM BN.