Neglijență criminală! Asta se poate spune despre cei care ar trebui să monitorizeze infecțiile intraspitalicești din Spitalul Județean din Bistrița și despre cei care ar trebui să verifice dacă raportările sunt corecte – DSP BN - și să ia IMEDIAT măsuri. VEZI unde a dus neglijența lor și cum poți muri în câteva zile de la internare:
Moartea subită a unui cunoscut om de afaceri din Bistrița, Ștefan P., la numai 57 de ani, șoca orașul la sfârșitul lunii noiembrie 2015. Deși Spitalul Județean de Urgență Bistrița nu raportează și Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud nu are înregistrată nicio infecție intraspitalicească în 2015 cu Clostridium Difficile, Bistrițeanul.ro vă prezintă al doilea caz de deces după o internare în spital, la sfârșitul anului trecut, iar dovada supremă stă scrisă negru pe alb în certificatul de deces (vezi FOTO).
Ucis în 13 zile de la internare
Ștefan P. avea doar 57 de ani și era un om de afaceri de succes, respectat în oraș. În 15 noiembrie 2015, într-o noapte de duminică, ajunge în secția Urgențe a Spitalului Județean din Bistrița după ce i s-a făcut rău. Este investigat medical și internat ulterior pe secția Interne, fiind diagnosticat cu o pancreatită pentru care și începe tratamentul, iar printre altele i se aplică un tub de drenaj. La câteva zile de la internare începe să se simtă din ce în ce mai rău și are episoade diareice. Joi, în a patra zi de internare, i se recoltează analize fiind suspect de infectare cu Clostridium Difficile, iar analizele de laborator confirmă suspiciunea. Starea sa devine din ce în ce mai gravă și familia încearcă să îl transfere la un spital din Cluj. Medicii de acolo le transmit că nu pot să îl primească având în vedere că are Clostridium Difficile, iar dacă ar fi acceptat transferul medical ar fi fost pasibili de deschiderea unui dosar penal, supunând unui risc biologic spitalul în care ajungea. Câteva zile mai târziu, în 28 noiembrie 2015, Ștefan P. pierde lupta pentru viață și în 1 Decembrie este înmormântat. În urma sa a rămas o familie neconsolată nici astăzi după pierderea suferită. Ștefan P. avea doi copii, doar 57 de ani, plătise o viață întreagă asigurări de sănătate pentru el, pentru angajați, în numele firmei. Din păcate, superficialitatea cu care sunt tratate infecțiile intraspitalicești la Bistrița i-a scurtat viața neașteptat și nedrept. A intrat în spital suferind de o pancreatită și a murit după 13 zile ucis de Clostridium Difficile.
Clostridium Difficile – menționat în certificatul de deces
Deși Spitalul Județean nu a raportat decât infecțiile cu Clostridium Difficile TRATATE anul trecut în secția Boli Infecțioase, 78 la număr - după cum reiese din răspunsul pentru Bistrițeanul.ro al DSP, infecția cu bacteria ucigașă a ucis un om în secția Interne, iar acest lucru nu apare în statistica DSP BN. Nu apare nici ca și caz tratat, de exemplu – pe secția Interne și nici nu a fost monitorizat ca și deces din cauza acestei bacterii. Extrem de GRAV! Asta, deși în certificatul de deces scrie negru pe alb „ȘOC TOXICO SEPTIC INFECȚIE CLOSTRIDIUM DIFFICILE”! Tocmai am dovedit superficialitatea cu care este tratată această infecție la Bistrița. Degeaba Ministerul Sănătății are elaborate metodologii complexe. Nerespectând protocoalele care s-au impus în astfel de cazuri s-a pus în pericol sănătatea bolnavilor care ajung în spital și chiar viața lor.
Două decese, cam multe în comun: Clostridium Difficile, secția Interne, aceeași neglijență...
Deși la o diferență de nouă luni, cele două decese găsite de reporterii Bistrițeanul.ro au multe în comun. În primul rând, ambii bolnavi au fost internați pe secția Interne a Spitalului Județean de Urgență Bistrița. Am găsit primul deces din 2015 după o infectare cu Clostridium Difficile (după ancheta noastră, realitatea poate fi alta, se poate să fi murit oameni chiar și în ianuarie) la un bărbat care ajunsese pe secția Interne după o operație făcută cu succes la Ortopedie. Bărbatul a răcit, a fost transferat de pe secția Ortopedie la Interne pentru tratament. La câteva zile după internarea pe Interne începe să aibă episoadele diareice specifice infecției cu Clostridium și după câteva săptămâni moare în secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean din Bistrița.
Al doilea caz de deces după infectarea cu Clostridium Difficile apare TOT în secția Interne, unde a fost internat și Ștefan P. La patru zile de la internare prezintă și el simptomele infecției cu Clostridium și în 13 zile moare în urma șocului toxico septic indus de bacteria ucigașă.
Neglijențe criminale!
Niciunul dintre cazuri nu a fost raportat și tratat ca infecție intraspitalicească, deși conform normativelor Ministerului Sănătății, dacă pacientul cu Clostridium a fost internat în ultimele 8 săptămâni sau apar simptomele după 48 de ore de la internare, cazul respectiv trebuie tratat ca infecție instraspitalicească. Cei doi pacienți se încadrează perfect în descrierea de mai sus. Primul deces, cel din martie, fusese în ultimele săptămâni în spital, iar în cazul lui Ștefan P. infecția apare după 48 de ore de la spitalizare.
Protocoalele Ministerului Sănătății în astfel de cazuri sunt foarte clare și foarte dure. Astfel, bolnavul cu Infecția Clostridium Difficile (ICD) trebuie izolat într-un salon special, personalul medical care are acces la el trebuie să fie special instruit și să beneficieze de măsuri speciale de protecție, la fel ca și toți cei care intră în contact cu pacientul. De exemplu, în salonul unui astfel de bolnav nu este permisă nici măcar introducerea dosarului medical. Mai multe despre ce se impune într-un astfel de caz citește AICI
Dacă Spitalul Județean ar fi luat în serios primul caz de îmbolnăvire, cel din martie, probabil Ștefan P. era astăzi printre noi. Dar, ascunzând infecția intraspitalicească și tratând-o ca pe o infecție oarecare cu Clostridium, venită de pe străzile orașului, s-a pus în pericol sănătatea a sute de oameni care au ajuns numai anul trecut în secția Interne.
Neglijența criminală constă în faptul că NU s-au luat măsurile care se impuneau imediat și astfel s-a ajuns ca la câteva luni de la primul caz, Clostridium Difficile să omoare un om în câteva zile, culmea, tot în secția Interne, de unde plecase spre Boli Infecțioase primul caz.
Ambele familii ale celor două persoane care au decedat după ce au fost diagnosticate ca fiind infectate cu Clostridium Difficile au declarat pentru Bistrițeanul.ro că nici în secția Boli Infecțioase și nici în cea de Interne nu s-au luat măsuri speciale. Stăteau alături de alți bolnavi, aparținătorii aveau acces la ei și nu au fost niciodată instruiți că ar putea contracta și ei boala, ba mai mult, fiica celui care a decedat în martie a fost pusă să recolteze proba de scaun. (!!!)
GRAV
Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud recunoaște 78 de cazuri de Clostridium Difficile, dar nu recunoaște niciunul ca fiind infectat în spital. Evident, nici nu ia măsuri și nici nu își pune întrebări de unde atât de multe cazuri care au dat buzna la Boli Infecțioase. Reamintim că un medic ATI de la un spital de urgență a declarat pentru echipa lui Cătălin Tolontan, referitor la situația semnalată de noi la Bistrița, că „practic, în 99 la sută dintre cazuri, ea este o bacterie de spital”.
Numai la Bistrița nu se știe asta și GRAV este că au ajuns să moară oameni cu zile în spitalul din Bistrița în care s-au băgat milioane de euro și s-au adus medici de renume.
Dacă DSP ar fi luat în serios cele 78 de îmbolnăviri, împărțite pe patru trimestre (raportările se fac trimestrial) și și-ar fi ridicat câteva semne de întrebare, iar ulterior, interesați fiind, într-o anchetă care să protejeze sănătatea publică, ar fi verificat dacă persoanele respective au fost sau nu internate în spital (o banală confruntare cu lista Casei de Asigurări de Sănătate – de exemplu), ar fi putut face o verificare a raportării și chiar după primul trimestru de raportare (ian.-martie 2015) ar fi putut lua măsuri și, probabil, alte zeci de îmbolnăviri s-ar fi putut evita, ca să nu amintim de decesul din 28 noiembrie 2015, care ar fi putut fi și el evitat dacă omul de afaceri nu lua Clostridium din spital.
Dar, cei de la DSP s-au mulțumit să se ascundă sub scuza că iau de bun tot ce zice spitalul. Directoarea DSP – dr. Anca Andrițoiu - este convinsă că bacilul Clostridium stă ascuns într-un antibiotic și singura recomandare pe care a putut-o da, după cum a replicat pentru Bistrițeanul.ro, a fost: să nu se mai încurajeze administrarea de antibiotic! O atitudine absolut criminală pentru sănătatea publică!
Înainte de scandalul dezinfectanților, constatăm că neglijența omoară. Dacă s-ar fi luat în serios cazurile poate că ajungeam, punându-ne întrebări de unde vin, și la dezinfectanți. Dar, învățați să ascundă de ani de zile infecțiile intraspitalicești, au trecut Clostridium Difficile la altă rubrică, să dea bine statistica, să fim curați. Evident, decesele nu există deloc! Suntem curați în hârtii și sub ele miroase a boală și moarte!
Acum există! Reporterii Bistrițeanul.ro au prezentat deja două și avem și informații privind altele. Oricând, orice anchetator interesat poate să ajungă la ele absolut simplu. Comparând analizele făcute în spital și în laboratoarele private din Bistrița cu internările în spital. Dacă persoana respectivă apare în evidențe că a fost internată în ultimele 8 săptămâni avem de-a face cu o infecție intraspitalicească. Dacă situația este așa, în dreptul fiecărui caz ar trebui marcată săvârșirea infracțiunii „zădărnicirea prevenirii bolilor” prevăzută în noul Cod Penal. Neglijența în serviciu cu consecințe extrem de grave privind sănătatea publică ar putea fi și ea cercetată. Este inacceptabil ca atât de simplu să tratezi o problemă atât de gravă și asta să scurteze vieți. În toate spitalele din lume sunt infecții intraspitalicești cu zecile și sutele, doar la noi sunt fix cinci în tot județul! Sfidător!
Raportarea infecțiilor intraspitalicești este subiectul zilei în România. S-a pornit de la dezinfectanți și am constatat că avem o bombă biologică în spitale datorită neraportării corecte a infecțiilor intraspitalicești. Iar șarada și minciuna continuă. De exemplu, în 2016 nu s-a raportat nicio infecție intraspitalicească și orice alte date sunt ascunse presei pentru că... este o anchetă penală în desfășurare.