Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  66 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



ANCHETĂ: Fluturașii pro Coaliția pentru Familie, plătiți de Biserica Ortodoxă Română, au ajuns și în Bistrița-Năsăud

23/01/2018 12:13:37 Ana ȘTEFĂNEL  
O investigație Să Fie Lumină scoate la iveală implicarea financiară a Bisericii Ortodoxe Române în distribuirea fluturașilor pentru referendumul care susține familia tradițională. Chiar dacă reprezentanții BOR s-au declarat încă de la început doar susținători morali ai acestei acțiuni, se pare că aceștia au și finanțat totul.

O investigație făcută de reporterii Să Fie Lumină ridică din nou semne de întrebare în ceea ce privește transparența Bisericii Ortodoxe Române. Reprezentanții instituției s-au declarat în repetate rânduri susținători ai Coaliției pentru Familie și a referendumului legat de aceasta, însă doar la nivel moral și „prin cuvânt».

Totuși, se pare că lucrurile nu au stat chiar așa. „De fiecare dată când a fost interogată asupra modalităților concrete prin care sprijină acțiunile CpF, Patriarhia Română a comunicat public că nu există nicio implicare logistică a BOR, singurul sprijin al clerului pentru cauza referendumului pentru familie fiind unul la nivel ideologic, «prin cuvânt».

„Confruntat cu probatoriul Să fie lumină, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române susține că nu știa de sprijinul financiar oferit de la Cluj pentru referendum și invocă autonomia eparhiilor față de conducerea de la București. Investigația Să fie lumină livrează astăzi primele probe factuale ale implicării Bisericii Ortodoxe Române la nivel logistic, financiar și administrativ în susținerea demersului de modificare a Constituției asumat de Coaliția pentru Familie”, explică Oana Moisil, jurnalistul care s-a ocupat de această anchetă.

Reprezentanții Arhiepiscopiei Clujului spun că broșura a fost, de fapt, o chestiune internă - care viza doar preoții. Aceasta a ajuns și la Beclean și la Protopopiatul Ortodox Bistrița.

„Întrebat cum se explică circulara pe care Protopopiatul Ortodox Bistrița a primit-o de la Cluj, Ivanov a insistat că «nu a fost o circulară, a fost o notă trimisă prin e-mail fiecărui protopopiat». «Aceste broșuri sunt o chestiune internă, ele nu sunt pentru publicul larg, ci trebuiau să ajungă doar la parohii, la preoții noștri», continuă Ivanov”, conform Să Fie Lumină.

Contrar acestei declarații, în subordinea Arhiepiscopiei lucrează peste 650 de preoți, iar numărul fluturașilor ajunge la 10.000.

Să Fie Lumină a descoperit că, la Bistrița, cel care a ajutat la distribuirea broșurilor a fost jurnalistul Marius Chiuzan: „Noi le-am dat în jur de 3.000 de broșuri doar la activiști, la oamenii creștini – indiferent de cult, care au vrut să ne susțină. Erau doar despre Coaliția pentru Familie, ce este familia, cum se compune familia, explicând lucrurile cinstite și legale, conform Constituției și Codului Civil”, a declarat acesta pentru Să Fie Lumină.

Investigația arată faptul că Biserica Ortodoxă Română a folosit resurse proprii pentru a direcționa cetățenii către urnele referendumului, chiar dacă reprezentanții instituției spun că implicarea lor este strict morală și spirituală, „prin cuvânt”. Liderii Coaliției pentru Familie nu au dorit să vorbească cu jurnaliștii Să Fie Lumină.

Investigația completă, AICI.

FOTO: voxpublica

6217 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro