Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  34 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



ANALIZĂ: Primăriile cheltuie mai mult decât produc și mai fac și risipă

21/02/2018 17:43:59 Bianca SARA  
Dacă e să luăm de bun raportul Curții de Conturi, primăriile din Bistrița-Năsăud sunt foarte neproductive. Acestea reușesc să asigure doar 33% din totalul veniturilor, preferând să stea cu mâna întinsă la Guvern și autoritățile județene, în loc să recupereze datoriile de la cetățeni.

Anul trecut, Curtea de Conturi a luat la puricat primăriile din județ, pentru a vedea cum au cheltuit banii publici în 2016. Concluziile la care au ajuns inspectorii instituției sunt cel puțin dezamăgitoare.

Potrivit inspectorilor, veniturile primăriilor sunt compuse în principal de bani veniți de la autoritățile județene și Guvern. În jur de 38,8% din veniturile primăriilor provin din sume defalcate din taxa pe valoare adăugată, iar 23,6% din subvenții de la alte nivele ale administrației publice.

Încasările din veniturile proprii, constând  în impozite, taxe, contribuții și alte venituri reprezintă doar 33,8% din totalul încasărilor. Ce ne spune asta? Ei bine, ne spune faptul că gradul de autofinanțare a primăriilor este extrem de scăzut, acestea fiind dependente de sumele transferate din bugetul de stat.

„Având în vedere aceste date, se poate afirma că, în prezent, funcționarea administrației publice locale este susținută prin sumele alocate de la bugetul de stat prin redistribuire, pentru echilibrarea bugetelor locale. (...) Analiza comparativă a încasărilor realizate față de total drepturi constatate ilustrează un grad scăzut de colectare a veniturilor proprii”, precizează inspectorii Curții de Conturi în raportul pentru anul 2016.

Primăriile nu se grăbesc să recupereze datoriile de la cetățeni...

În parte, de vină pentru această situație este și comoditatea primăriilor, care, spun inspectorii Curții de Conturi, nu se grăbesc să recupereze datoriile de la cetățeni și firme.

Cele mai multe datorii le au cetățenii din județul nostru la plata impozitelor și a taxelor pe proprietate. 63% din totalul datoriilor ce trebuie recuperate de primării reprezintă impozitul pe clădiri și pe terenuri.

Există creanțe bugetare de valori însemnate, care nu se mai urmăresc și nu se mai încasează de către unitățile administrativ teritoriale. La sfârșitul anului 2016, 27 de primării aveau de recuperat datorii mai mari de 500.000 de lei. 10 dintre ele aveau de recuperat sume care treceau de un milion de lei. Cele mai mari sume le aveau de recuperat Primăria Șieu Măgheruș (3,5 milioane de lei) și Primăria Dumitrița (3 milioane de lei).

„Această execuție a cheltuielilor este similară celei din anul precedent, ilustrând tendința autorităților locale de orientare a fondurilor publice către cheltuieli de consum și sociale, adică spre secțiunea de funcționare a entităților și mai puțin către cea de dezvoltare”, se concluzionează în raportul Curții de Conturi.

2319 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro