Între procese care au durat ani de zile şi planurile măreţe ale municipalităţii, punctele termice din oraş se degradează tot mai tare, majoritatea fiind folosite ca adăpost de oamenii străzii. Credeţi că va veni vremea când punctele termice vor ajunge săli de sport, bazine de înot sau cantine? Promisiuni sunt...
După 1990, când foarte mulți bistrițeni au renunțat la serviciile Proditerm, fosta societate de termoficare a Bistriței, firma a acumulat în câțiva ani datorii de aproximativ 67 de miliarde de lei vechi şi, în anul 2006, inevitabilul s-a produs și a intrat în faliment. Pentru a mai recupera din pierderi, firma lichidatoare, Ultralex Ipurl Bistriţa, a încercat să valorifice toate bunurile care au aparţinut Proditermului, inclusiv fostele centrale termice din oraş.
Autorităţile locale susţin însă că punctele termice aparţin Primăriei Bistriţa şi că ar trebui să fie folosite în interesul bistriţenilor.
În anul 2010, şase puncte termice au fost câştigate în instanţă printr-o hotărâre irevocabilă de Primăria Bistriţa, în procesul cu lichidatorul fostului Proditerm. Este vorba despre cele situate pe strada Lalelelor, Piaţa Mihai Eminescu, strada Turturelelor, Bulevardul Decebal, Aleea Merilor şi Aleea Plopilor - Margaretelor.
La acea vreme, primarul Ovidiu Creţu declara că în punctul termic de pe strada Turturelelor s-ar dori deschiderea unui spaţiu unde bistriţenii să poată juca şah, rummy sau brigde, iar în cel din Piaţa Mihai Eminescu se dorea amenajarea unei cantine pentru elevi.
Celelalte patru puncte termice ar fi urmat să se transforme în sală de sport acoperită, un bazin de înot, o grădiniţă şi o parcare supraterană (Bulevardul Decebal).
Tot la acea vreme edilul preciza că este deschis către parteneriate public - private, cu condiţia să se respecte destinaţiile date. Câteva luni mai târziu, firma lichidatoare, Ultralex Ipurl Bistriţa, a făcut recurs, astfel că a început un nou proces...
Anul trecut, Primăria Bistriţa a câştigat în instanţă dreptul de proprietate asupra a 25 de puncte termice. "Am reuşit să câştigăm 25 din cele 32 de puncte termice ale municipiului, aspect foarte important deoarece sunt situate în zone de mare aglomerare urbană şi prezintă, astfel, un mare potenţial de dezvoltare”, explica primarul într-o conferinţă de presă la începutul acestui an.
Tot atunci, edilul preciza că se va stabili o nouă destinaţie pentru fiecare punct termic în parte, iar în funcţie de bugetul disponibil, se va trece la realizarea obiectivelor.
Deşi a trecut mai bine de o jumătate de an de atunci, lucrurile bat pasul pe loc, iar punctele termice se degradează tot mai tare. Singurii care profită de situaţie şi se bucură că nu au început investiţiile sunt oamenii străzii, care se adăpostesc aici pe timpul nopţii sau atunci când afară este frig.
Credeţi că punctele termice vor fi transformate vreodată în săli de sport, bazine de înot sau cantine?