Turiştii care poposesc în oraşul nostru au la dispoziţie, teoretic, destul de multe variante pentru a-şi petrece timpul liber, Bistriţa stând bine la capitolul obiective turistice. Practic, majoritatea pot fi admirate doar din exterior, fiind închise publicului din diverse motive.
Dacă multe străzi arată ca după război, fiind pline de gropi, iar curăţenia lasă de dorit în multe zone ale oraşului, totuşi Bistriţa stă bine la alte capitole, cum ar fi obiectivele turistice.
Din păcate însă, turiştii nu au acces în toate imobilele trecute pe lista obiectivelor turistice, în unele desfăşurându-şi activitatea anumite ONG-uri, instituţii sau firme private.
De exemplu, în Casa Ion Zidaru funcţionează la ora actuală un restaurant, astfel că doar cei care iau masa aici pot admira clădirea şi în interior.
De asemenea, accesul în Biserica Evanghelică este interzis, aici lucrările de reabilitare fiind în toi, iar liftul funcţionează doar în weekend, astfel că turiştii care poposesc în oraşul nostru în timpul săptămânii nu pot admira Bistriţa de la înălţime.
Totuşi, există şi obiective care sunt deschise publicului, cum ar fi Casa Memorială „Andrei Mureşanu”, Sinagoga, Muzeul Judeţean, Galeriile de Artă, Casa cu Lei sau bisericile, fie ele ortodoxe, catolice sau cea reformată.
La mare căutare printre turişti se află Pietonalul Liviu Rebreanu, unde traficul auto a fost interzis, iar zona a fost transformată într-una de promenadă, pe modelul Sibiu sau Braşov.
Anul trecut, au beneficiat de serviciile Centrului de Informare Turistică din cadrul primăriei circa 4.000 de turişti, atât români, cât și străini, veniți la Bistrița chiar și din Japonia sau Rusia.
Aceștia au primit pliante, broşuri şi harta turistică a municipiului Bistriţa, dar și informaţii referitoare la obiective turistice, monumente istorice şi biserici pe care au dorit să le viziteze în perioada cât au stat aici.