Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  124 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



ANALIZĂ: Cum s-au jucat cărțile la Europarlamentare în Bistrița-Năsăud

27/05/2014 15:19:13 Claudia ANDRON  
Evident, PSD a câștigat detașat, obținând sub conducerea președintelui Radu Moldovan un scor istoric. Deși se plânge de rezultat, PDL a luat peste așteptări, iar Oltean dovedește încă o dată că e misiune aproape imposibilă să-l faci istorie. Liberalii au obținut un scor rușinos la cât show au făcut și cum și-au daz ochii pe spate pozând în victime.

39,66 la sută din votul electoratului este scorul istoric obținut de PSD în Bistrița-Năsăud. Deși au candidat într-o alianță alături de UNPR și PC, cele două formațiuni politice aproape că nu contează în Bistrița-Năsăud, așa că scorul obținut poate fi trecut ușor în dreptul PSD și ca o victorie absolută a președintelui Radu Moldovan. Niciodată în județ PSD-ul n-a strâns un astfel de procent, iar asta arată că președintele PSD-ului și al Consiliului Județean și-a folosit așii din mânecă și a jucat politic ca la carte. Politically corect nu poate fi, pentru că în politică nu este nimic corect. Se joacă pe ași din mânecă, pe alianțe de moment, se mizează pe trădări.

Radu Moldovan a lucrat în liniște și a mers pe linia trasată de Ponta: liniște și pace la vedere. Jocurile s-au făcut în tăcere, insultele și jignirile n-au existat din partea PSD. Nici măcar hârâiala PNL n-a fost taxată public. Iar politica asta cuminte le-a adus un scor bun, alături de disciplina de partid și structurile bine organizate din teritoriu.

Probabil șocați de lovitura sub centură dată de PSD, care-a făcut pe față înțelegeri cu o parte din primarii buni ai PD-L, democrat liberalii au fost fără vlagă și entuziasm în primele trei săptămâni de campanie. Au muncit intens în teren, dar fără să facă opoziție fățișă PSD-ului sau PNL. În ultima săptămână de campanie au băgat ceva gloanțe pe țeavă și Ioan Oltean a ieșit cu declarații mai puternice împotriva PSD, care le-ar fi obligat primarii sau i-ar fi șantajat să facă campanie alături de ei. Deși se plâng de procentul obținut, 18,85 la sută, și îl califică ca fiind unul dezastruos, procentul este mare în condițiile date: fără primari buni și mulți, cu o structură de partid cârpită și slăbită în opoziție, la care mai adaugăm și voturile PMP și Forței Civice adunate de foștii oameni ai lui Oltean. Liderul PD-L arată încă o dată că ”este greu de ucis”.

Surpriza apare în dreptul PNL, care scoate media pe județ mai mică decât PDL - 16,97 la sută. Deși s-au mișcat bine în teritoriu și au suflat procente grele în fiefuri PSD (Sângeorz-Băi) sau PDL (Telciu), la Bistrița au înregistrat un procent istoric, dar negativ, doar 12,23 la sută, strângând cu doar patru procente mai mult decât fostul liberal Mircea Diaconu, care, fără campanie și doar cu o întâlnire scurtă cu alegătorii a luat 8,10 % din sufragii. Gargara și show-ul marca Dobra și Dolha nu par a fi gustate la Bistrița, seamănă cu o isterie iscată din orice, lupta dintre ei se resimte, contrazic cu lejeritate ce ieri susțineau, iar electoratul urban care ai spune că-i al lor nu dă multe voturi pe spectacolul ieftin cu care ne-au obișnuit în ultima vreme.

În municipiul Bistrița, situația votului pe partide și candidați arată că procentele sunt mai mici decât cele pe județ, singura surpriză venind din partea lui Mircea Diaconu care a strâns mai multe voturi (1623 voturi - 8,10 %) decât Mișcarea Populară (1361 voturi -  6,79%). Geea Balaszy Titieni, cu Vasile Borș și Adrian Lucian Ungur n-au reușit să ridice procentul nici măcar la un sfert din cât adunau la locale, în urmă cu doar doi ani. Organizația municipală a PSD condusă de Ovidiu Crețu, alături de partenerii de alianță PSD-UNPR-PC au strâns 6497 voturi - 32,44 % din voturi, iar rezultatul, deși e unul bun, e mic pentru o localitate unde ai primar și aliații au o mică structură de partid. Să nu trecem însă cu vederea că la Bistrița votul s-a împărțit mai mult pe partidele noi și candidații independenți. Un scor bun, dar nu confortabil pentru toamnă.

La Beclean, Nicolae Moldovan își reconfirmă poziția de lider politic incontestabil și adună în dreptul Alianței PSD-UNPR-PC 44,05 % din voturi. Tot la Beclean, Partidul Democrat Liberal a adunat 13,92 procente, mai mult decât PNL - 12,56%.

Situația este oarecum asemănătoare la Năsăud, unde Mircea Romocea (PSD) a adunat 43,32 la sută din voturi pentru Alianța PSD-UNPR-PC. Deși a pierdut primăria, PDL mai are la Năsăud un bazin electoral favorabil, care i-a dat 21,43 la sută din voturi. Liberalii au obținut doar 11,88 la sută din voturi aici.

Lovitura de grație a fost primită de PSD la Sângeorz-Băi, unde primarul Roland Venig (PSD)  a fost învins de liberali, care au strâns 33,90 la sută din voturi în timp ce Venig, primar în funcție, a reușit doar 32,18 la sută din voturi, iar PD-L numai 15,85 la sută. Un rezultat cel puțin interesant care arată că la Sângeorz mărimea și partidul nu mai contează, ci ceea ce faci sau nu faci pentru alegătorii din orașul stațiune.  

La Bistrița-Bărgăului, deși primarul Vasile Laba (PDL) a susținut candidații PSD, voturile parcă s-au împărțit aproape egal: 36,59 la sută PSD-UNPR-PC și 34,79% PD-L, liberalii luând doar 10,58 la sută din voturi.

La Budacu de Jos, comună cu primar PDL - Florin Simionca, PSD-ul adjudecă 64,91 la sută din voturi, în timp ce formațiunea politică care l-a susținut, dar l-a și dezamăgit pe primar - PDL - a reușit doar un procent de 15,08 la sută.

La Căianu Mic, cel mai tânăr primar din țară al PP DD, Paul Știr, nu și-a ascuns opținunea politică la aceste alegeri și a reușit un scor istoric pentru PSD, 80,73 la sută din voturi mergând către alianța pe care a susținut-o public.    

La Dumitra, comună cu primar PDL - Dumitru Bălăjan, PDL-ul a strâns cel mai mic scor, 23,98 la sută, iar PSD 35,55 la sută din voturi. Surpriza apare la PNL, care a luat 24,05 la sută din voturi. Toată lumea ar trebui să fie fericită, au fost voturi destule pentru toți.

La Feldru, primarul Grigore Țiolan ține încă strâns alături de PD-L și a reușit să aducă formațiunii lui Ioan Oltean 46,24 la sută din voturi. Filonul PSD este încă puternic în zonă și au reușit un scor bun, 29,66 la sută (cu tot cu votul președintelui Radu Moldovan), având în vederea opoziția totală de la nivelul primăriei și lupta dură între fostul și actualul primar.

La Lechința, primarul PSD - Romeo Florian încă deține puternic controlul asupra electoratului și obține unul dintre cele mai bune rezultate pentru PSD - 67,37 la sută. Urmează PNL cu 14,34 la sută, în timp ce PDL n-a reușit decât un umilitor procent de 6,63 la sută.

La Livezile, cu toate scandalurile din ultima vreme, electoratul rămâne fidel PNL-ului și a votat și la alegerile europarlamentare în procent de 63,77 la sută cu formațiunea politică din care face parte primarul Traian Simionca. Surprinzător, pe locul doi la numărul de voturi, cu un procent de 15,14 la sută este PDL, în timp ce alianța PSD-UNPR-PC a luat doar 7,23 la sută.

Lunca Ilvei nu se dezminte nici de această dată, iar Flaviu Lupșan rămâne fidel PDL-ului și adună un scor foarte bun, 63,48 la sută, în timp ce Alianța a luat numai 17,58 la sută din voturi, iar PNL 4,47%.

O situație oarecum hilară s-a înregistrat la Măgura Ilvei, unde primarul Avram Valer (PDL) era dat ca sigur susținător al Mișcării Populare. La vot, doar 11 oameni au votat cu PMP (2,31 la sută), iar majoritatea voturilor - 40,42 la sută s-au dus la PDL, formațiunea politică a primarului. Un scor bunicel a făcut aici PNL, care a luat 27,36 la sută din voturi, în timp ce  PSD-UNPR-PC au strâns doar 16,63 la sută.

Un scor surprinzător s-a întregistrat la Maieru. Aici, Mișcarea Populară, condusă de fostul primar Vasile Borș - astăzi lider al PMP BN, a obținut cel mai bun scor - 36,91 la sută din voturi. Următorul procent este luat de PDL- 22,95 la sută din voturi. Asta arată că Borș ”nu o murit, numai un pic s-o hodinit” și are încă un electorat fidel la nivel local. Asta în timp ce pe județ, zecile de mii de voturi încolonate în spatele lui ca și candidat la șefia Consiliului Județean parcă s-au evaporat.

Alianța a avut câștig de cauză categoric și la Prundu Bârgăului, unde primarul Doru Crișan, PDL în acte, dar susținător pe față al celor de la PSD-UNPR-PC, mai exact al președintelui CJ - Radu Moldovan, a adus 50,56%  din voturile exprimate valabil în curtea social-democraților. Acolo măcar PDL nu are de ce să fie trist sau să acuze trădări, pentru că la locale s-au trezit cu primar fără să investească prea mult în el. I-au dat doar un loc pe liste și au numărat o victorie. Crișan nu este om politic și nu judecă așa. Pentru el, prieteniile și comunitatea sunt mai valoroase ca un partid.

La Rodna, Alexandru Nășcan (PD-L)  lasă din brațe partidul care l-a făcut primar, se urcă pe val și susține Alianța PSD-UNPR-PC, care a obținut astfel un procent de  42,34 la sută. PDL pierde și în fața PNL la Rodna, obținând doar 17,64%, în timp ce PNL a luat 19,80 la sută din voturi.

O altă mare surpriză a Europarlamentarelor este situația votului la Romuli. Ioan Monița este unul dintre cei mai buni primari ai PNL, liberal convins, dar la aceste alegeri votul majoritar al comunității (55,06%) s-a dus spre Alianța PSD-UNPR-PC, spre liberali un modest 19,31 %, în timp ce PDL a luat doar 10,32 la sută din voturi.

La Runcu Salvei, Anchidim Pavelea, un ”ultraș” PDL își confirmă poziția și opțiunea politică și aduce PDL cel mai bun scor la aceste alegeri, 75% fix din opțiunea electoratului, lăsând PSD doar 13,01 la sută din voturi și liberalilor doar 7,43 la sută.  

La Salva, primar PSD - Gheorghe Onul, deși Alianța a adunat un scor foarte bun, 45,42 la sută, surpriza vine din partea PNL care adună 30,08% în timp ce PDL, care a dat acum doi ani principalul contracandidat al actualului primar, a reușit doar un modest 13,96 la sută.

O lovitură grea a primit PDL-ul la Șanț, acolo unde primarul Ioan Szabo a întors armele împotriva partidului care l-a făcut primar și, cu susținerea sa, PSD a obținut aici 73,31 la sută din voturi. Szabo s-a întrecut pe sine în materie de trădare (niciun primar PDL n-a mai reușit o astfel de performanță, nici mulți ai PSD), dar are mari probleme în partid după această ispravă, mai ales că era considerat și el un ”ultraș” și un om de bază. Cum a instaurat o dictatură de când a venit la conducerea primăriei, iar nu puțini sunt cei nemulțumiți de felul în care conduce comuna, nu este foarte sigur de unde vine procentul: cât este vot de blam pentru el și politica PDL și câți au votat cu adevărat cu PSD. Nisipuri mișcătoare și o situație incertă, care nu permite un calcul politic corect pentru toamnă.

La Șintereag, primarul PDL astăzi (fost PSD până în 2004) - Ioan Bob - se întoarce la origini și face încă o demonstrație că acolo el face cărțile, iar electoratul este ascultător și nu ține neaparat la formațiunea politică din care Bob face parte. Dacă Bob zice PSD, PSD să fie! Aici, Alianța PSD-UNPR-PC a obținut 65,94 la sută din voturi, în top urmând PNL - 10,88% și PDL cu 9,47%.

La Spermezeu, Sorin Hognogi (PDL) nu a încercat o schimbare de macaz politic (el a trecut la PDL din PNL) și și-a mobilizat electoratul să dea 65,54 la sută din voturi democrat liberalilor. Fostul său partid, PNL, a obținut 15,79 la sută din voturi, în timp ce PSD a luat doar 10,86 la sută.

La Telciu, primar PDL - Sever Mureșan, situația votului pe partide este și ea interesantă și pare să arate mai mult o neimplicare în această campanie a primarului. PSD și PNL și-au împărțit votul aproape egal, dar cel mai bun scor l-au avut liberalii - 31,35 la sută, PSD-UNPR-PC 29,69 și PD-L un modest 17,65 la sută.

Concluzia?! Una singură. Primarii fac cărțile la mize mari, iar președintele CJ are așii în mânecă! Primarii pot trăda, pot schimba partidul pe care-l susțin și nu pot fi acuzați de lipsă de moralitate. Fac politică și morala nu există în politică.

5799 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro