Povestioare cu tâlc, care ne transpun în lumea satului transilvănean. Cu foarte mult umor, printre lacrimi, prin portrete ale unor personaje ”de pe la noi”, în care recunoaștem fiecare dintre cei ce am copilărit la țară câte un vecin, un prieten, un bunic. Vitraliile Nadiei Linul Urian provoacă amintiri. Reacții. Nu te lasă indiferent!
Una dintre clasele școlii din Cristeștii Ciceului a fost ieri, pentru câteva ore bune, locul în care s-au întâlnit amintirile. Amintirile unor întâmplări trăite, auzite, simțite sau închipuite! Toate prinse într-un volum de proză scurtă semnat de Nadia Linul Urian, apărut la sfârşitul anului 2014 în Editura ,,Napoca Nova’’.
Cartea cuprinde 46 de povestiri inspirate de viața satului ardelean, cu scene din realitatea cotidiană bine descrise, cu personaje pe care fiecare cititor are senzația că le cunoaște personal.
Scriitoarea Nadia Linul Urian, dascăl de profesie, aflată la a doua carte a sa după romanul ”Spin” apărut în 2013, face o analiză atentă şi fină a individului şi a fenomenului social din comunitățile locale pe care dovedește că le cunoaște îndeaproape și prezintă un adevărat spectacol al întâmplărilor trăite sau închipuite.
Bucuriile, tristețile, lacrimile, neputințele, slăbiciunile, prejudecățile, derapajele de comportament, atitudinile personajelor Nadiei Linul Urian sunt descrise calm, fără patimă, dar extrem de precis. Scriitoarea reușește să-și prezinte eroii povestirilor sale fără a-i judeca, fără a încerca să-i deturneze de la destinul lor.
Întrerupte doar de glasul minunat al mezzo-sopranei Alexandra Hordouan, povestirile Nadiei Linul Urian din volumul său ”Vitralii” au stârnit ... povești. Amintiri. Ale oamenilor dragi care i-au fost alături la lansarea cărții sale. Mulți, frumoși și deschiși. Toți cei care, prin apropierea de sciitoare, ar fi putut să fie personajele cărții sale, și-au pus sufletele pe tavă.
Scriitorul Sorin Gârjan, care i-a prefațat cartea. Astriștii năsăudeni, coordonați de prof. Ioan Seni, în rol de ”dirijor” al lansării de carte. Reprezentanții editurii Napoca Nova. Fosta sa dirigintă, prof. Maria Ursu. Dascălii care și-au pus amprenta asupra sa ca om. Autoritățile locale din comuna Uriu. Prietenii, deloc puțini. Și, nu în ultimul rând, familia. Și așezată cu mâinile împreunate în poală, cuminte și cu o mândrie tăcută în ochi, mama scriitoarei. Oameni care nu păreau dispuși să abandoneze povestea!