Consiliul Județean a reușit să obțină 1,5 milioane de euro din fonduri norvegiene pentru a moderniza curtea interioară și o parte din secțiile muzeului județean. De 45 de ani aici nu au mai fost făcute investiții majore. De lucrări se ocupă o firmă din Hunedoara care se ține de treabă spre mulțumirea tuturor.
Conducerea Consiliului Județean a vrut să verifice astăzi stadiul lucrărilor începute în curtea Muzeului Județean. După ce au avut emoții serioase legate de începerea acestei lucrări, firmele fiind invitate să participe la licitație din cauza termenului extrem de scurt în care ar fi trebuit să realizeze construcțiile și amenajările la muzeu, conducerea CJ poate răsufla ușurată. Firma care a câștigat în cele din urmă licitația cu o sumă de 4,5 milioane de lei plus TVA s-a apucat de treabă și lucrează cât se poate de mulțumitor.
Președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan și vicepreședintele Dorin Popescu însoțiți de managerul instituției, Alexandru Gavrilaș au inspectat astăzi șantierul din curtea Muzeului Județean.
Până acum angajații firmei Electra Genius SRL din Hunedoara au reușit să execute peste 30 la sută din lucrări și se lucrează intens până când vremea va permite. Până anul viitor în aprilie, când va începe Școala Altfel, conducerea Consiliul Județean și a Muzeului promit că lucrările vor fi gata așa că elevii vor fi cei care vor inaugura noile investiții.
„Sunt lucrări de foarte mare amploare care vor schimba în bine, integral, fața complexului Muzeal. Este o lucrare finanțată prin granturi norvegiene, gestionată de către Ministerul Culturii. Este un proiect de aproximativ un milion și jumătate de euro care va trebui finalizat până la sfârşitul lunii aprilie începutul lunii mai anul viitor. Mă bucur foarte mult că am reușit să promovăm acest proiect pentru că am vorbit de un master plan de dezvoltare a turismului în județul Bistrița-Năsăud și acest proiect se va integra foarte bine în acest master plan", a precizat astăzi Radu Moldovan.
Curtea muzeului va fi împărțită în patru părți spune managerul Complexului Muzeal, Alexandru Gavrilaş: „Va fi amenajată o piațetă, niște fântâni arteziene, o amenajare urbanistică a unei grădini, în rest sunt lucrări de arhitectură, reabilitarea acoperișului, schimbarea învelitorii cu un sistem special care este garantat 30 de ani de producător, dar se spune că garanția la tablă este de 100 de ani. Materialele cu care se lucrează sunt unele dintre cele mai scumpe din lume, materiale de asanare a monumentelor istorice. Lucrările sunt de bună calitate și la această oră intervenţia este de 30 la sută, în ideea în care sunt lucrări de infrastructură care nu se văd: instalația de curent este făcută, instalația de gaz este rezolvată și de abia acum apar lucrările de construcție care sunt vizibile. Secția de Științele Naturii din punct de vedere al constructorului va fi abordată ultima", a precizat Alexandru Gavrilaș care a mai spus că zilnic sunt pe șantier 30 de muncitori și și-a cerut pe această cale scuze localnicilor din zonă care sunt deranjați de TIR-urile și utilajele care ajung pe șantierul de la muzeu.