Investițiile făcute în ultimii ani în sistemul de sănătate se văd! Dacă în 2011 ambulanța ajungea în 16 minute la pacienții din orașe și în 39 de minute la cei din mediul rural, acum în mai puțin de cinci minute aveți ambulanța la poartă dacă locuiți în oraș și în18 minute ajunge la țară!
Clipele care trec până la sosirea echipajelor de intervenție, după ce se apelează serviciul 112 par o eternitate... Până când medicii intră pe poartă pentru a-i acorda bolnavului primul ajutor timpul se dilată și îți face impresia că trec ore... Investițiile masive făcute în ultimii ani în sistemul de sănătate au redus considerabil timpii în care ambulanțele ajung la caz.
Dacă în 2011, timpul de ajungere la caz a fost de 1.009 secunde (adică 16,49 de minute) pentru mediul urban și 2.347 de secunde (39,11 minute) pentru mediul rural, acum ambulanța ajunge în orice parte a orașului în mai puțin de 5 minute, iar în mediul rural în 18!
„Unul dintre cei mai importanți indicatori de calitate ai activității operative este timpul mediu de a ajunge la caz - promptitudinea. Calculând timpul mediu de a ajunge la caz, în anul 2015 s-a obținut un timp mediu de 298 secunde, adică 4 minute și 58 de secunde pentru urban și 1.103 secunde - 18 minute și 23 de secunde pentru rural, asta reprezentând o îmbunătățire față de anii precedenți, îmbunătățire ce se datorează atât funcționarii dispeceratului integrat cât și distribuției în teritoriu a stațiilor și punctelor de lucru”, explică conducerea Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud.
Anul trecut prin sistemul 112 s-au înregistrat 54.797 de apeluri cu caracter medical, în creștere cu aproape 8 % față de anul 2014, ceea ce înseamnă în medie 150 de apeluri la 24 de ore.
„Din volumul total de solicitări, echipajele ambulanței au deservit 37.355 de cazuri reprezentând 68,13%, restul fiind alocate echipajelor SMURD, sau sfaturilor medicale și reveniri. Problema care rămâne în continuare de rezolvat la Serviciul Județean de Ambulanță este a personalului deficitar. În anul 2015 s-a reușit angajarea a doi medici de medicină de familie pentru compartimentul de consultații de urgență la domiciliu și transport sanitar, aceștia urmând să parcurgă programul de pregătire pentru a putea trece în compartimentul de asistență medicală de urgență și transport sanitar asistat unde este mare nevoie de medici”, mai spune conducerea Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud.