Anul 2016 anunță renașterea Casei de Cultură „Liviu Rebreanu” din Năsăud! S-au finalizat toate lucrările şi s-a obținut autorizația pentru sala de spectacol, astfel încât urmează un an 2016 destul de promițător și interesant! Între altele, aici va funcţiona un mini-cinema, o sală modernă de conferințe şi o Cafenea Culturală!
Ultimii doi ani au fost destul de grei pentru instituția pe care, cu mândrie, o manageriez. Deoarece clădirea a fost în renovare nu s-a putut negocia un buget îndestulător pentru a permite organizarea anumitor evenimente pe care ni le-am fi dorit. Tot din cauza acestui lucru nu s-au făcut nici angajări.
În toată această perioadă, fiind condiționați de situațiile menționate mai sus, am încercat să păstrăm viața culturală năsăudeană pe linia de plutire cu ajutorul ONG-urilor și persoanelor cu suflet și spirit civic din administrația publică și din afara ei.
Această perioadă, din fericire, s-a încheiat și urmează un an 2016 destul de promițător și interesant.
În perioada imediat următoare se va inaugura Galeria academicienilor năsăudeni - galerie ce va fi dată în folosință Despărțământului ASTRA Năsăud, asociație cu care Casa de Cultură colaborează pe plan cultural.
Am considerat oportună realizarea acestei galerii, academicienii năsăudeni fiind un punct de referință cultural-turistic al orașului. Portretele în cărbune a celor 21 de academicieni au fost realizate de pictorul năsăudean Marius Bodea, documentarea fiind realizată de domnul profesor Ioan Seni, președintele Despărțământului ASTRA Năsăud.
Galeria va fi inaugurată în data de 15 ianuarie 2016, cu ocazia celebrării nașterii poetului național Mihai Eminescu.
Un alt proiect important va fi amenajarea unui spaţiu special, Cafeneaua Culturală, în foaierul Casei de Cultură, cafenea care va găzdui întâlniri ale Clubului pensionarilor năsăudeni, dar și întâlniri ale tuturor factorilor culturali din zonă și a tuturor celor care doresc să citească o carte bună într-un spațiu de socializare adecvat.
Cafeneaua culturală va fi dotată cu o bibliotecă a comunității năsăudene, care va funcționa pe bază de donație de carte. Tot în acest spațiu vor fi găzduite periodic, mini-concerte și spectacole cu public redus.
Dacă tot suntem la capitolul inovații - iar direcția în care Casa de Cultură se îndreaptă este aceea de a deveni treptat un spațiu multicultural - facem precizarea că vechea „sală a oglinzilor” va deveni o mini sală de cinema și sală modernă de conferințe, aceasta pierzându-și destinația inițială în urma renovărilor care au avut loc în imobil.
În viitorul apropiat, sala mare de spectacole va fi dotată cu o suprafață de proiecție de 15 mp și cu videoproiector performant, putând fi folosită și ca sală de cinema.
În acest an, Casa de Cultură din Năsăud va continua colaborarea cu acele asociații care au contribuit și contribuie în mod semnificativ la viața culturală a comunității.
Este vorba despre Asociația ASTRA, asociația a cărei implicare în viața cultural-artistică este binecunoscută atât în țară cât și peste hotare, despre Asociația Centrul de Voluntariat Năsăud, asociație înființată de curând de către Asociația Eco-Silvic, printr-un proiect cu finanțare nerambursabilă în cadrul programului: Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.
Parteneri ai proiectului Centrul de Voluntariat sunt Primăria orașului Năsăud, Casa de Cultură „Liviu Rebreanu”, Asociația IMPACT Bistrița, Muzeul grăniceresc năsăudean și Asociația Alumni UAB Alba-Iulia.
Colaborator activ al Casei de Cultură „Liviu Rebreanu” Năsăud este şi Asociația Năsăudeanca, asociație care promovează valorile culturale, dar și răspândirea tradițiilor româneşti autentice. Această asociație pregătește an de an ansambluri de dansuri și obiceiuri tradiționale, cel mai cunoscut dintre acestea fiind Ansamblul „Someșana”, format în totalitate de elevi ai școlilor năsăudene.
Pentru anul 2016 ne propunem organizarea unei palete variate de activități culturale care să se adreseze tuturor categoriilor sociale şi de vârstă din zona Țării Năsăudului, dintre care putem menționa: teatru de păpuși și film pentru copii, spectacole aniversare, concerte de cameră şi de folk, teatru, proiecție de film, concerte de colinde, etc.
Toate aceste acțiuni vin în completarea marilor proiecte culturale anuale precum: Zilele orașului Năsăud, Festivalul concurs „De Ispas la Năsăud”, festival ce va fi reluat din acest an, Parada portului popular românesc şi multe alte surprize.
Pe lângă tradiționalul „La multi ani!”, doresc să mulțumesc tuturor colaboratorilor, oameni cu suflet mare, oameni fără de care toate aceste proiecte nu ar fi fost posibile şi în primul rând doresc să aduc mulțumiri domnului primar Mircea Romocea, domnului viceprimar Niculai Găitan, membrilor Consiliului Local Năsăud, care au înțeles că acest domeniu este foarte important pentru comunitatea năsăudeană și pentru îmbunătățirea vieții comunității.
Sunt convins că și în anul 2016, administrația locală va găsi resursele necesare pentru ca proiectele Casei de Cultură să fie implementate cu succes!
Vă mulțumesc și vă așteptăm la evenimentele noastre.
Cultura naște cetățeni!
Managerul Casei de Cultură „Liviu Rebreanu” Năsăud,
Silviu Rus