Organizata din trei in trei ani in diferite colturi ale lumii, Adunarea Generala a Uniunii Europene de Folclor - I.G.F. se desfasoara anul acesta intre 14 si 16 octombrie la Bistrita.
Fiecare tara din Europa, dar si din afara Europei, are la nivel de stat o federatie sau o asociatie de folclor care reprezinta tara la diferite intalniri cu caracter folcloric.
“Actiunea legata de aceasta intalnire este a Federatiei Nationale de Folclor din Romania care are sediul la Bistrita. La intalnire sunt asteptate delegatii din 22 de tari precum Franta, Italia, Spania, Portugalia, Grecia, Cipru, Letonia, Lituania, Ungaria, Bulgaria, Irlanda” a declarat pentru Bistriteanul.ro Dorel Cosma, directorul Centrului Cultural Municipal “George Cosbuc” Bistrita.
Deschiderea va avea loc maine, la ora 10:00, la Centrul Cultural Municipal "George Cosbuc" din Bistrita unde este pregatita si o expozitie de arta populara romaneasca unde musafirii au ocazia sa ia contactul direct cu folclorul romanesc.
In cadrul intalnirii vor fi sedinte care nu sunt deschise publicului. Cu ocazia acestei adunari se va stabili si noua conducere a Uniunii Europene de Folclor, in cadrul careia Dorel Cosma detine momentan functia de presedinte adjunct.
Pe langa acestea, va avea loc si un simpozion in cadrul caruia se va discuta despre cuplul de dansatori barbat-femeie in dansul universal.
Aceasta intalnire este utila pentru schimburile culturale viitoare si promovarea valorilor culturale romanesti. In acest sens, artistii bistriteni isi pot face cunoscuta activitatea.
“Putem arata adevarata fata a Romaniei, mai ales intr-o perioada in care imaginea Romaniei nu este cea favorabila. Avem nevoie sa se vada ca nu suntem un popor asa cum incerca unii sa ne prezine. Vrem sa aratam ca romanul are o alta fata ”, a mai adaugat Dorel Cosma.
Oaspetii vor primi obiecte personalizate cu orasul Bistrita, iar la deschiderea oficiala vor putea admira costume populare din toate zonele tarii. Pe parcursul intalnirii invitatii vor putea asista la reprezentatii de muzica romaneasca si dansuri din diferite zone ale Europei.
Organizatorii “s-au inarmat” cu doi translatori pentru limba engleza, doi translatori pentru limba franceza si un translator pentru limba germana. Pentru acest eveniment la care participa aproximativ 60 de persoane din strainatate si aproximativ 60-80 de romani.
Costurile pentru organizarea acestui eveniment ajung la 20.000 lei.
Mariana Nasaudean