Reportajul difuzat săptămâna trecută de Sky News a determinat inclusiv Ambasada României în Marea britanie să reacționeze. Aceasta a sesizat autoritatea de reglementare din domeniul comunicațiilor, CNA-ul englezesc.
Ambasada României în Marea Britanie s-a sesizat în urma reportajului difuzat de Sky News săptămâna trecută, având informații că multe dintre datele prezentate de britanici în material nu reflectă realitatea.
Instituția a precizat pentru News.ro că a preluat informațiile primite de la Poliția Română legat de faptul că armele care apar în reportajul Sky News sunt de vânătoare și nu de război. Aceste informații au fost transmise postului britanic de televiziune ca drept la replică, dar și Ministerului de Externe britanic și Agenției Naționale pentru Infracționalitate.
De asemenea, Ambasada României a sesizat și autoritatea de reglementare din domeniul comunicațiilor din Marea Britanie OFCOM, cu privire la conținutul acestui reportaj:
„În scrisorile transmise entităților menționate, ambasada a subliniat caracterul imprecis, incomplet și incorect al informațiilor prezentate în reportajul menționat, care nu susțin concluziile anchetei jurnalistice respective, și care sunt de natură a proiecta o imagine negativă a României în rândul publicului britanic”, mai spun reprezentanții Ambasadei României în Marea Britanie.
Procurorii DIICOT au intrat și ei pe fir, efectuând în această dimineață 7 percheziții în Bistrița-Năsăud și Mureș. Două dintre ele au fost efectuate chiar în Bistrița. Doi dintre bărbații din reportaj sunt din Bistrița-Năsăud.
Chiar și aceștia iau în calcul ca toată povestea să fie o „făcătură”, iar actorii români să fi încasat bani de la postul britanic pentru a lua parte la acest scenariu.
Nu e prima dată când situația din România este „alterată” de jurnaliștii britanici
Aceasta nu ar fi prima dată când jurnaliștii britanici alterează sau „exagerează” situația din România. În anul 2010, casa de copii din Bistrița a ajuns în mijlocul unui scandal dezvoltat tot de jurnaliștii britanici.
O jurnalistă de la The Telegraph a ajuns în Bistrița, unde a făcut un reportaj la casa de copii. Aceasta a comparat orfelinatul din Bistrița cu o „bucățică de iad”, reproșându-le autorităților române că deși s-au alocat fonduri de milioane de euro pentru a închide aceste instituții, ele încă funcționează.
„Nu îți e dat adesea să ai parte de imgini din iad, însă o versiune a lor există pe o stradă din Bistrița, în nordul României. Acolo există un loc care nu ar fi potrivit nici pentru animale, dar este „casă” pentru 35 de oameni, cu vârste cuprinse între câteva săptămâni și 18 ani. Toți au un anumit grad de retard fizic sau psihic. Clădirea are o încăpere mică cu 10 bebeluși, printre care și un copil de 5 ani palid și suferind de malnutriție și unul orb de șapte ani”, descria orfelinatul bistrițean Angela Levin, în materialul publicat de The Telegraph.
Aceasta mai prezintă cazul unui tânăr de 26 de ani, care își petrecea întreaga zi în cameră, pe o pătură insalubră care mirosea a urină. Până și însoțitorul jurnalistei, Ștefan Dărăbuș, directorul unei asociații românești citat în articol dezminte afirmațiile Angelei Levin și se delimitează de materialul în cauză.
Directorul de atunci al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bistrița-Năsăud Margit Moldovan a dezmințit și ea mare parte din informațiile prezentate în presa britanică.
Puteți vedea AICI ce spunea Bistrițeanul.ro în 2010 despre acest articol.