Reprezentanții din Kassel, districtul din Germania cu care județul nostru are de o bună perioadă de timp relații de colaborare au nevoie de ajutorul nostru în problema refugiaților. Pentru că firmele de construcții din Germania sunt la capacitate maximă, nemții caută în Bistrița constructori dispuși să recondiționeze casele pentru refugiați.
Doi reprezentanți ai districtului Kassel se află încă de ieri în Bistrița-Năsăud într-o vizită menită să crească activitățile de cooperare economică între cele două entități administrativ teritoriale din Bistrița Năsăud și Germania. Este vorba despre Harald Kühlborn - purtătorul de cuvânt și responsabil de domeniile Cultură, Cooperare internațională, Serviciul Asistență medicală în zonele rurale și de Christian Strube reprezentantul Oficiului de Promovare Economică a districtului Kassel.
Partenerii din Germania au cerut ajutorul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud în găsirea unor firme care să le furnizeze o serie de echipamente de care au nevoie pentru a gestiona mai bine problema refugiaților, dar și de stabilire a unor contacte cu firme de construcții din județ care ar putea să își ducă echipele în Germania, unde să lucreze pentru reabilitarea și modernizarea locuințelor în care vor locui refugiații.
Conducerea Consiliu Județean Bistrița-Năsăud a luat rapid legătura cu reprezentanții Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Bistrița-Năsăud și au identificat firmele care le-ar putea da o mână de ajutor nemților. Totuși, lista este deschisă, așa că doritorii pot să ia legătura cu reprezentanții Camerei de Comerț pentru a lucra peste hotare, în Germania la reabilitarea caselor pentru refugiați.
Cheltuielile cu cazarea, masa și indemnizația pe care o primesc refugiații vor fi suportate de landul din care face parte și districtul Kassel, respectiv landul federal Hessen.
Purtătorul de cuvânt al districtul Kassel, Harald Kühlborn a explicat presei că statul german cheltuie pentru fiecare refugiat 870 de euro în fiecare lună și că responsabilitatea de a asigura cheltuielile revine fiecăriei unități administrative. Din această sumă, 601 de euro este suportată de land, însă ceilalți bani sunt suportați chiar de district, care ajunge de mărimea unui județ din România.
„Până la finalul anului districtul Kassel va cheltui cu refugiații 5,3 milioane de euro”, a spus Harald Kühlborn.
Acum autoritățile din Kassel se află în fața unei mari provocări: trebuie să asigure cazarea și hrana refugiaților. Nemții au povestit jurnaliștilor că inițial s-a stabilit ca în fiecare săptămână să ajungă în Kassel 35 de refugiați, însă în realitate numărul acestora este de trei ori mai mare, adică 100 de refugiați ajung săptămânal în acest district.
Până acum sunt deja 1600 de refugiați în zonă, iar până la finalul anului conducerea districtului Kassel estimează că numărul acestora va ajunge la 2600. Nemții sunt convinși că vor reuși în cele din urmă s-o scoată la capăt cu refugiații, dar nu fără dificultăți. Din acest motiv cer ajutorul nostru în acest proiect.
„Dânșii caută firme de construcții care să lucreze la reabilitarea imobilelor existențe din Kassel și care au nevoie de lucrări de interioare, instalații sanitare, izolații electrice, necesare pentru cazarea refugiaților pe care dânșii îi primesc. Am reușit să găsim firme și este o bucurie pentru noi, aceasta fiind prima dată când se întrevede o colaborare pe această direcție economică între cele două districte”, a precizat într-o conferință de presă vicepreședintele CJ, Alexandru Pugna.
Vizita nemților în Bistrița-Năsăud și-a atins scopul: au reușit să găsească firme care să le furnizeze echipamentele sanitare de care au nevoie (containere unde vor fi amenajate toalete și dușuri), dar și firme de construcții care ar putea începe deja de luna viitoare munca în Germania.