Bistriţeanul.ro a intrat zilele trecute în posesia listei cu dezinfectanții pe care Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa îi foloseşte. Doi dintre aceştia sunt produşi de controversata companie Hexi Pharma. Astăzi, într-un material publicat de Cătălin Tolontan, dezinfectantul Hexio Sept AF apare ca fiind diluat de trei ori:
Pe lista cu dezinfectanţii folosiţi în Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa, publicată acum câteva zile de Bistriţeanul.ro, apăreau şi doi dezinfectanţi produşi de Hexi Pharma, compania care este implicată în scandalul imens de la nivel național, acuzată de faptul că distribuia produse diluate spitalelor din toată ţara.
Hexi Spray şi Hexio Sept AF sunt cei doi dezinfectanţi care apar pe lista pe care Bistriţeanul.ro o deţine şi pe care a făcut-o publică. Ambii se utilizează pentru dezinfectarea zonelor non-critice. De la directorul administrativ al spitalului am primit informaţia că niciunul dintre produse nu mai există în stocuri şi că nu se mai utilizează de când s-a aflat că Hexi Pharma are probleme. Pe pagina de Facebook a ziarului, cititorii nostri îl contrazic, afirmând că în data de 10 mai 2016 au văzut în spitalul bistriţean un produs numit Hexi Pharma Thor.
Jurnalistul Cătălin Tolontan continuă seria dezvăluirilor incendiare care au aruncat efectiv în aer sistemul medical românesc și publică un nou text, 5% x 20 de milioane de pacienți = 100% risc în care face public rezultatul unor noi teste. Și, surpriză! Unul dintre dezinfectanții folosiți la Bistrița, Hexio Sept AF, care era denumit anterior THOR, este diluat de TREI ori! Conform anchetei lui Tolontan a fost analizat lotul Hexio Seft AF nr. 0271 din ianuarie 2016, cel mai nou lot. „Nu discutăm despre produse vechi, ele au fost fabricate diluat până în ultima clipă”, menţionează Tolontan în articolul de astăzi.
Tot astăzi, 11 mai, Guvernul a discutat posibilitatea adoptării unei ordonanţe de urgenţă prin care se va considera contravenție și nerespectarea declarației pe proprie răspundere în ceea ce privește conținutul și concentrația substanței active. Această contravenție va fi sancționată cu amendă cuprinsă între 35.000 lei și 50.000 de lei.
De asemenea, dacă personalul din autoritățile responsabile cu efectuarea controalelor oficiale în domeniul introducerii pe piață și utilizării biocidelor apreciază că faptele care constituie contravenții (art. 13 din HG 617/2014) au fost săvârșite în condiții care să atragă răspunderea penală, sesizează organul de urmărire penală competent.