Alaturat aveti un material pentru dezbatere publica, dupa care o sa intru in Consiliu Local cu el. E un blocaj cu privire la refacerea centrului istoric. Proprietarii trebuie sa respecte multe lucruri cand reabiliteaza iar costurile sunt foarte mari, primaria nu poate finanta in totalitate lucrarile si toate stau pe loc.
Bistrita are un numar important de cladiri de patrimoniu, acestea fiind situate aproape in totalitate in aria protejata a centrului istoric. Ele fac parte din Lista Monumentelor Istorice ca “Ansamblu urban fortificat” de interes national. Majoritatea sunt cladiri foarte vechi care necesita o abordare aparte din punct de vedere al arhitecturii si al interventiilor lucrarilor de reabilitare, refacere si modernizare.
Costurile cu privire la reabilitarea cladirilor istorice sunt in general ridicate prin natura lucrarilor de consolidare si de arhitectura iar aceasta este una din problemele cu care se confrunta proprietarii cladirilor. Pana acum nu a existat un proiect clar de refacere a cladirilor de patrimoniu din municipiu de aceea se impune demararea unui program pe mai multi ani de refacere a acestor cladiri.
Multe din aceste cladiri necesita interventii urgente datorita deteriorarii peretilor, a acoperisurilor, a structurii de rezistenta. De asemenea intrarile si portile sunt deteriorate. Cosurile de fum necesita interventii de refacere pentru a reda zonei si cladirilor aspectul medieval si istoric.
Scopul programului este de a stabili cadrul general pentru punerea in valoare a patrimoniului istoric, cultural si arhitectural din Centrul Istoric Bistrita prin reabilitarea cladirilor de patrimoniu, etapizat, respectand masurile de conservare a zonelor implicate.
Programul multianual privind reabilitarea si modernizarea cladirilor situate in Centrul Istoric al municipiului Bistrita se va derula pe o perioada de 10 ani si va cuprinde cateva etape:
− inventarierea cladirilor monument istoric situate in centrul istoric al orasului,
- studiul cu privire la starea actuala a cladirilor,
- stabilirea lucrarilor de reabilitare,
- selectia si ierarhizarea cladirilor propuse pentru reabilitare,
- notificarea proprietarilor cladirilor propuse pentru reabilitare.
Pentru punerea in valoare a cladirilor situate in Centrul Istoric al municipiului Bistrita, Primarul impreuna cu Consiliul Local va desemna o comisie condusa de arhitectul-sef al orasului.
Primaria Bistrita va sprijini financiar acoperirea costurilor lucrarilor de reabilitare si modernizare asupra cladirilor, situate in Centrul Istoric al municipiului Bistrita, aflate in proprietatea persoanelor fizice sau juridice in urmatoarele situatii de interes public prin:
- scoaterea imediata din pericol a imobilului si punerea in siguranta acestuia
- reabilitarea structurala a imobilului
- conservarea imobilului
- notificarea proprietarilor cladirilor privind obligatiile si raspunderile legale.
Primaria va transmite catre proprietarii cladirilor, notificarea privind obligativitatea implicarii in derularea programului. Notificarea va cuprinde:
- obligatiile proprietarilor cladirilor
- facilitatile acordate de catre Primaria Bistrita in conformitate cu legea
- conditiile, masurile si elementele privind respectarea unor caracteristici cu privire la reabilitarea cladirilor
- studiul privind reabilitarea si modernizarea cladirilor propuse
- termenul stabilit privind executarea lucrarilor
- sanctiuni.
Cheltuieli eligibile
Lucrarile ce urmeaza a fi decontate conform documentatiei tehnice:
• lucrari de reabilitare/reparare/refacere a zidariilor, a peretilor exterior si interiori,
• lucrari de reabilitare/reparare/refacere a finisajelor exterioare, precum tencuieli, zugraveli,vopsitorii, placaje,
• structura acoperis reparatii, inlocuiri de elemente, consolidare, reabilitare/reparatii/inlocuire invelitoare,
• tinichigerie – pervaze, jgheaburi, burlane, ornamente,
• lucrari de refacere a tamplariei exterioare si a elementelor exterioare,
• lucrari de demontare a instalatiilor si echipamentelor montate aparent pe fatade sau pe acoperis, precum si remontarea acestora,
• lucrari de refacere a trotuarului de protectie al cladirii.
Facilitati
• finantarea contravalorii documentatiei tehnice care va sta la baza executarii lucrarilor de protejare si interventie ;
• asigurarea unei finantari in procent de 25% din valoarea facturilor decontate executantului lucrarilor sub forma de finantare nerambursabila acordata de Primaria municipiului Bistrita pentru realizarea lucrarilor de reabilitare si modernizare;
• asigurarea unei finantari in procent de 75% din valoarea facturilor decontate executantului lucrarilor sub forma de contributie financiara, finantare rambursabila acordata de Primaria Bistrita. Suma va fi rambursata in 120 de luni;
• scutirea la plata pentru taxele aferente obtinerii autorizatiei de construire;
• scutirea de la virarea cotei aferente Inspectoratului de Stat in Constructii;
• consultanta in demersurile privind contractarea lucrarilor de reabilitare, modernizare, monitorizare si verificarea modului de realizare a lucrarilor pe toata durata executarii acestora;
• consultanta la terminarea lucrarilor si dupa expirarea perioadei de garantie de buna executie de 5 ani de la data receptiei la terminarea lucrarilor
• alte facilitati prevazute de legislatia in vigoare.