Pe ordinea de zi a sedintei ordinare a Consiliului Local pe luna martie se afla si proiectul de hotărâre privind aprobarea regulamentului de instituire şi administrare a taxei speciale de salubrizare şi stabilirea cuantumului acesteia în municipiul Bistriţa.
Prin proiectul de hotarare se propune aprobarea unei taxe speciale pentru persoanele fizice şi juridice care nu au încheiate contracte cu operatorul serviciului de salubrizare. Practic proiectul de hotarare propune preluarea din sarcina operatorului serviciului de salubrizare a unei parti importante a activitatii administrative, comerciale si de gestiune a afacerii si prestarea in mod gratuit a acestor activitati de catre aparatul si serviciile de specialitate ale Primariei. De fapt nu gratuit ci tot pe banii contribuabilor bistriteni.
Conform proiectului Primaria, va taxa toate persoanele fizice si juridice care nu au incheiate contracte de salubrizare si va varsa aceste taxe operatorului serviciului de salubrizare. Pentru aceasta se vor depune declaratii de impunere si declaratii rectificative de catre persoanele fizice si juridice care vor fi identificate ca fiind fara contract tot de catre slujbasii primariei. Mai mult decat atat in cazul nedepunerii declaratiilor, impunerea se va face din oficiu deci vor fi pusi la plata si cei care nu vor plati niciodata din diverse motive. Fie ca nu mai exista decat in evidentele primariei (cazuri identificate cel mai adesea cu ocazia scrutinelor) fie pentru ca sunt plecati in strainatate pentru perioade mai lungi, fie pentru ca din cauza situatiei social economice nu sunt in masura sa plateasca.
Sigur, impunerea pare fireasca pana la un punct. Partea spectaculoasa de abia acum incepe. Pentru toti acestia, din momentul adoptarii Hotararii, Primaria Municipiului Bistrita va plati lunar taxele de salubrizare catre operatorul de servicii de salubrizare indiferent daca acesta presteaza sau nu vreun serviciu si indiferent daca Primaria incaseaza sau nu ceva.
Culmea e ca, pentru ca acest lucru sa fie posibil, exista Legea 99/2014 pentru modificarea si completarea Legii serviciului de salubrizare a localitatilor nr. 101/2006. La articolul 28 in aceasta se precizeaza: “Autoritatile administratiei publice locale au obligatia sa instituie taxe speciale, conform prevederilor alin. (2) lit. c), si sa deconteze lunar operatorilor, direct din bugetul local, contravaloarea prestatiei efectuate la utilizatorii fara contract."
Parca n-am auzit de nimic similar in cazul furnizorilor de apa, gaz, telefonie, internet sau electricitate care isi incheie singuri contractele si isi incaseaza singuri facturile.
Chipurile introducerea noii taxe, colectarea si varsarea ei de catre serviciile primariei ar putea duce la creşterea calităţii serviciilor prin faptul ca vor fi pusi la plata toti beneficiarii de servicii. Partea proasta e ca, in realitate vor plati mai mult, in mod indirect tot cetatenii buni platnici si vor plati in plus si pentru servicii neprestate si pentru cei rau platnici fara ca sa exista vreo garantie ca, pe ansamblu, calitatea serviciilor se va imbunatati.
Legiuitorul nu s-a gandit sa folosesca serviciile si bugetele administratiei publice locale pentru a asigura plata asigurarilor de sanatate pentru cetatenii care nu platesc aceste asigurari si a imbunatati in acest fel situatia furnizarii serviciilor de sanatate. Probabil pentru ca nu avem atata nevoie de medici. Este insa de ajuns sa privim cine sunt actionarii unor firme ca Iridex Group sau Vitalia pentru ca lucrurile sa poata fi intelese. Si, foarte important, sa ne uitam la momentul instituirii mecanismului de aplicare si functionare a noului bir - iulie 2014 – si sa ne amintim pe ce cai calareau la momentul respectiv de-alde Ghita, Voiculescu si apropiatii lor.
In municipiul Bistrita gestiunea serviciului de salubrizare este delegată de mai bine de un an către „Vitalia servicii pentru mediu S.A.” Operatorul selectat s-a „batut” cu alti ofertanti pentru a obtine contractul. Pentru a fi desemnat castigator, conform legii, el trebuia „să facă dovada competenţei tehnico-organizatorice, a celei privind calificarea personalului şi a asigurării unei dotări tehnico-materiale adecvate, prin care să garanteze capacitatea de a presta serviciul la nivelul parametrilor cantitativi şi calitativi prevăzuţi în regulamentul serviciului de salubrizare.”
Mai departe legiuitorul spunea ca „operatorii se obligă să pună în aplicare metode performante de management care să conducă la reducerea costurilor de operare, şi să asigure totodată respectarea cerinţelor specifice din legislaţia privind protecţia mediului.” E drept, toate astea erau stipulate in legea din 2006 pe vremea cand noi mai visam inca frumos la Uniunea Europeana. Nimic din toate cele promise nu s-a intamplat.
In 2014, prin modificarea legii serviciului de salubrizare a localitatilor pentru marii operatori din domeniul salubrizarii, care intre timp si-au castigat contractele si au eliminat concurenta, s-a adaugat in lege taxa speciala de protectie politica, platita lunar si in mod direct de catre administratia locala, taxa pe care suntem invitati astazi sa o votam. Desigur ca nu vom vota nici aceasta taxa si nu vom aproba nicio crestere a taxelor pana cand operatorul serviciilor de salubrizare nu-si va indeplini integral si exemplar obligatiile asumate la semnarea contractului.
A trecut mai bine de un an in care „Vitalia servicii pentru mediu S.A.” nu a demonstrat altceva decat ca nu are capacitatea de a presta serviciile de salubrizare la nivelul parametrilor asteptati si ca nu este precupata de respectarea legislatiei privind protecţia mediului. Consideram ca in loc sa se grabeasca sa impuna o noua taxa cetatenilor, autorităţile administraţiei publice locale competente ar trebui sa inceapa demersurile in vederea rezilierii contractul pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare, sa ceara penalizări si daune-interese si sa solicite autoritatii nationale de reglementare, retragerea licenţei operatorului de servicii.
Consilier local P.E.R.
Alexandru Marian TONIUC