Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  169 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



Alexandru Toniuc despre taxa de salubrizare: trebuie sa înţelegem că trebuie să plătim pentru serviciile de care beneficiem

03/05/2015 13:49:52  
Proiectul de hotărâre privind taxa de salubrizare a fost repus in discutie in sedinta ordinara a Consiliului Local din luna Aprilie. Avand in vedere faptul ca asupra proiectului initial ne-am pronuntat public in urma cu o luna, urmare a evolutiilor survenite, consideram ca e de datoria noastra sa revenim.

Proiectul a fost corectat de catre initiator si inaintea primei dezbateri din luna Martie insa, cu doar o zi inaintea ultimei sedinte a Consiliului Local, a fost imbunatatit radical. In urma dezbaterilor din Comisia Juridica si Administratie Publica Locala au fost eliminate chestiunile discutabile pe care le-am criticat initial si reformulate articolele interpretabile.

In primul rand, au fost eliminate cu totul referirile la persoanele juridice. Cu aceasta categorie de utilizatori operatorul urmand sa incheie contracte in mod direct. O a doua chestiune importanta precizata a fost aceea ca vor plati taxa doar persoanele care beneficiaza de servicii.

Astfel, se precizeaza in corpul hotararii ca, pentru plata serviciilor, operatorul „va confirma prestarea serviciilor către utilizatori și va factura către Direcția Servicii Publice contravaloarea prestațiilor reprezentând taxa specială de salubrizare”. In felul acesta proiectul preia in mod corect prevederile legii referindu-se la „contravaloarea prestatiei efectuate”, eliminindu-se interpretarile conform carora ar fi supusi taxarii si cei care nu beneficiaza in mod real de servicii cum ar fi proprietarii plecati din localitate pentru o perioada indelungata si care nu si-au inchiriat locuinta. E deasemenea clar ca municipalitatea nu va taxa arbitrar si nu va plati oricum ci doar prestatii efectuate utilizatorilor.

Ramane desigur intrebarea, de ce ar trebui sa se ocupe municipalitatea de o chestiune care a fost transmisa spre gestionare Consiliului Judetean si care este reglementata in prezent de un contract incheiat intre ADI deseuri BN si operatorul de servicii. Chiar daca chestiunea poate fi in continuare discutata, am inteles din prezentarea situatiei curente cu care se confrunta operatorul cateva lucruri pe care nu le cunosteam.

Astfel am luat la cunostiinta faptul ca “minunatul” sistem de care “beneficiem” in judet este o premiera si unicat pe plan national. In estimarea costurilor si tarifelor s-a luat in calcul populatia totala a judetului din listele electorale, in realitate numarul utilizatorilor fiind cu 20% mai mic. In ceea ce priveste municipiul, am inteles ca problema principala cu care se confrunta operatorul o reprezinta faptul ca proprietarii de locuinte individuale nu au incheiate contracte. In cazul asociatiilor de locatari sunt incheiate contracte in procent de peste 90%.  Ca nu sunt si platite, asta e o alta chestiune care nu are legatura cu proiectul taxei de salubrizare.

Ca in orice sistem de furnizare a unor servicii publice in mod centralizat, operatorul are cele mai mari costuri cu utilizatorii izolati si cei de la periferia ariei de acoperire si colecteaza cel mai usor de la utilizatorii concentrati in zona centrala. Mai precis, colectezi mai usor si gunoiele si banii de la blocuri si ai costuri mai mari – combustibil, timp, personal – ca sa colectezi gunoiul din noile cartiere rezidentiale cocotate pe dealuri. Tarifele au fost insa stabilite ca o medie. In oras se ajunge astfel in situatia paradoxala ca saracimea din blocurile comuniste din centrul orasului sa sustina factura proprietarilor vilelor situate la periferie. Culmea e ca multi dintre acestia au ales sa nu plateasca nici tariful actual, ridicol de mic, la care s-a ajuns in conditiile experimentarii actualului sistem.

De ce este posibil acest lucru? Tot datorita conceptiei si arhitecturii “minunatului” sistem integrat. Astfel, tarifele sunt stabilite la valoarea de 3,5 lei de persoana pe luna. Volumul nu conteaza. La bloc o familie plateste asociatiei dupa numarul de persoane. La case ar trebui sa se intample acelasi lucru. (Chiar daca, in mod normal volumul de gunoi generat de o gospodarie cu curte e in mod clar mai mare decat intr-un apartament de bloc de 50mp.) Dar, se pare ca multi concetateni s-au obisnuit sa-si plaseze gunoiele menajere in containerele semiingropate de la capatul strazii sau in containerul unui vecin binevoitor care are contract si li se pare normal sa fie asa ca doar ei, “nu fac gunoi”, nu-l arunca pe strada. Cam asta ar fi in esenta starea de lucruri.

Revenind la proiectul taxei de salubrizare, ne-am implicat in amendarea, modificarea si reformularea proiectului initial. Ca urmare a modificarilor aduse proiectului l-am votat si il vom sustine in continuare in forma actuala. Proiectul a cazut insa in urma opozitiei unor pretinsi reprezentanti ai dreptei care, culmea, au fost cei care au generat si implementat acest sistem nefunctional in urma caruia orasul si judetul s-au umplut de gunoaie. Acestia au sustinut ca este normal si firesc ca doar chiriasii din blocurile sociale sa sustina, in continuare, sistemul si, eventual, batrana din casuta din capatul cartierului de vile. In timpul asta fericitii care n-au catadicsit un an de zile sa-si incheie contract pentru plata a 3,5 lei pe luna sa fie notificati si sa fie eventual dati in judecata.

Am criticat atat sistemul propus care, dupa ce s-au investit in el zeci de milioane de euro, in loc sa functioneze din prima zi ca o masina germana, este generator de poluare, insatisfactii si creaza multe probleme. Am criticat deciziile privind amplasarea unor componente ale sistemului si implementarea defectuoasa, asupra careia planeaza inca suspiciuni de coruptie, facuta de alti pretinsi reprezentanti ai dreptei, nomina odiosa. Am fost si vom ramane criticii activitatii operatorului de servicii pana cand acesta isi va onora integral promisiunile. Nu putem insa accepta faptul ca cei care au inteles ca pot sa nu plateasca cei 3,5 lei pe luna pentru serviciile de salubrizare, sa fie protejati si ajutati in continuare sa profite de deficientele sistemului incarcand in felul acesta.factura pe care inevitabil vor trebui s-o plateasca in final altii. 

Pentru ca orasul si judetul sa arate asa cum trebuie si asa cum ne dorim nu este suficient sa punem presiune pe furnizorul de servicii de salubrizare. Daca vrem sa transformam lumea intr-un loc mai bun trebuie sa ne uitam in primul rand in oglinda si sa facem acea schimbare. Sau, traducand intr-un jargon prizabil suporterilor dreptei politice fara contract, trebuie sa intelegem ca trebuie sa platim pentru serviciile de care beneficiem.

Consilier local P.E.R.

Alexandru Marian TONIUC
 

2714 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2025 Bistrițeanul.ro