„A fost o ediţie foarte reuşită, am fost surprins de tinerii interpreţi talentaţi care au înţeles că Festivalul „Pană de Păun” este o ocazie în plus de a promova folclorul autentic” a povestit Alexandru Pugna pentru Bistriţeanul.ro, referindu-se la genurile comercial-populare care se doresc a fi folclor dar nu reuşesc să fie decât „făcături”.
„În condiţiile în care piaţa muzicală este invadată de o serie de genuri comercial-populare care nu mai reprezintă spiritul satului românesc, care şi-au pierdut din poezia autentică existentă în creaţiile tăranilor – un festival ca „Pană de Păun” este o ocazie îmbucurătoare de a promova folclorul autentic” a explicat Alexandru Pugna, iniţiatorul acestei manifestări, convins, după ce a urmărit evoluţia tinerilor interpreţi selectaţi în concurs, că folclorul se află pe mâini foarte bune.
Dintre cei 20 de concurenţi din 12 judeţe ale ţării care au fost selectaţi în finală doar 5 au fost din Bistriţa-Năsăud, celelalte judeţe având dreptul să-şi trimită maximum doi reprezentanţi.
Premiu III a fost obţinut de Camelia Ilea din Alba, Alina Ceuca din Bistriţa Năsăud s-a ales cu premiul II, în timp ce premiu I a ajuns în mâinile Alexandrei Băcilea din Alba. Dovadă că juriul a fost imparţial, marele premiu şi trofeul festivalului au fost cucerite de Lavinia Chifor din Bihor care s-a impus detaşat în faţa celorlalţi concurenţi şi a impresionat juriul într-un mod deosebit.
Bogdan Berbecar din Bistriţa-Năsăud s-a ales cu premiul pentru popularitate, Premiu special „Maria Peter” a fost cucerit de Dana Purcel, iar premiu special „Maria Precup” a fost câştigat de Mădălina Pavăl din Suceava. Ionuţ Popescu din Teleorman s-a ales cu premiul special "Ioan Conea", premiu special „Dumitru şi Codruţa Vârtic” a fost cucerit de Casiana Matei din Sălaj în timp ce bistriţeanca Octavia Andronesei s-a ales cu premiu special „Valeria Peter Predescu”.
Şi recitalurile au fost extrem de apreciate şi gustate de public: în prima seară au evoluat Cornelia Ardelean Archiudean şi Petre Petruse care au primit câte un coş cu flori şi o diplomă din partea directorului interimar Ioan Pintea, după care au urmat Ansamblul Profesionist „Dor Românesc” şi soliştii Matilda Pascal Cojocăriţa, Domica Dologa, Ioan Dordoi, Felix Gălan, Cristina Retegan, Anuţa Motofelia, Nicolae Cioancă, Ioachim Spân şi Veronica Bălan care au excelat cu cele mai frumoase melodii din Bistriţa-Năsăud.
Seara de gală a avut parte de invitaţi deosebiţi: Grupul Valeria Peter Predescu, Lenuţa Filipoi – câştigătoarea trofeului de anul trecut – Ana Domuţa Mastan, Răzvan Năstăsescu, Pamfil Roată şi Ana Munteanu.