Dacă în ultimii ani sute de acte emise de autoritățile publice locale erau atacate de Instituția Prefectului, în ultima perioadă, consilierii, dar și primarii sunt mai atenți cu ceea ce semnează. A scăzut semnificativ numărul actelor adoptate fără să se respecte legislația în vigoare. AFLĂ unde mai dau greș aleșii:
Instituția Prefectului a primit anul trecut pentru verificarea legalității 23.292 de acte, din care a reușit să verifice 22.490. Dintre actele înregistrate în 2016 - 5.150 sunt hotărâri adoptate de Consiliul Județean și de consiliile locale din Bistrița-Năsăud și 18.142 dispoziții emise de președintele Consiliului Județean și de primarii din județ.
Prefectul anunță că din actele verificate au fost transmise plângeri prealabile pentru 118 hotărâri și dispoziții: în speță este vorba de 66 de hotărâri adoptate de consiliile locale și de 52 de dispoziții emise de președintele CJ și de primarii din județ.
Doar într-un singur caz pentru un act administrativ considerat nelegal s-a promovat o acțiune în anulare fără a se mai formula plângere prealabilă care nu este obligatorie pentru prefect.
Instituția Prefectului anunță că principalele aspecte care au determinat considerarea nelegală a actelor verificate privesc, în cele mai multe cazuri, proiecte adoptate de consiliile locale sau de Consiliul Județean pentru administrarea domeniului public și privat al unităților administrativ teritoriale, 12 hotărâri au ca obiect aprobarea taxelor și impozitelor locale, 7 hotărâri privesc ducerea la îndeplinire a prevederilor Legii educaţiei în ceea ce priveşte aprobarea reţelei şcolare ș.a.
În ceea ce privește dispozițiile emise, majoritatea celor considerate nelegale, respectiv 32, au fost dispoziții care privesc salarizarea personalului din cadrul aparatului propriu de specialitate al primarilor şi stabilirea indemnizaţiilor pentru persoanele cu handicap, dar și dispoziţii care privesc încheierea, suspendarea, încetarea contractelor de muncă, numirea, promovarea, avansarea, sancţionarea şi recuperarea unor sume de bani încasate necuvenit de către salariaţii din cadrul aparatului propriu de specialitate al primarului.
În cele mai multe cazuri, după ce primarii sau consilierii au fost atenționați că ar fi adoptat hotărâri cu nerespectarea legii, respectivele decizii au fost rectificate, însă au fost patru cazuri în care consilierii sau primarii nu au revenit asupra deciziilor luate, fiind atacate în instanță de contencios administrativ de prefectul județului.