Se tot discută despre dizolvarea Parlamentului, alegeri anticipate acum sau cât mai repede. E de înțeles și binemeritat disprețul față de sutele de parlamentari care umplu plenul când votează ceva ce îi interesează direct și freacă menta în restul timpului. Dar alegeri acum, după legile în vigoare...
... și cu aceleași variante pe care le știm deja nu ar schimba mare lucru în afară de structura politică a celor două camere. Oamenii, însă, ar fi în mare, din aceeași fibră obosită, plină de E-uri pentru că partidele pur și simplu nu au variante credibile. Partidele noi sunt puține, mici și destul de confuze. Ca independent e practic imposibil să intri în Parlament.
Unul dintre puținele lucruri bune care s-au întâmplat anul acesta este noua lege a partidelor prin care se elimină pragurile anterioare, absurd de restrictive. Noile reguli, posibilitatea de formare a unui partid cu doar trei membri fondatori asigură, cel puțin teoretic, cadrul pentru spargerea oligopolului de pe scena politică românească. Dar, într-o clasică manevră de tip „un pas înainte, doi pași înapoi” au venit apoi legile electorale (prin consesul marilor partide și, să nu uităm, fără vreo opoziție din partea lui Iohannis) care practic nulifică șansele partidelor de la firul ierbii sau a independenților să fie aleși. Alegerile pentru primari dintr-un singur tur avantajează primarii în funcție, iar alegerile parlamentare în sistemul clasic de liste și prag electoral înseamnă 0 șanse pentru partide locale sau regionale să trimită reprezentanți în Camera Deputaților sau Senat.
Ce propun eu este schimbarea (da din nou) în regim de urgență a legilor electorale și amânarea alegerilor locale astfel încât acestea să aibă loc după noua lege, cu două tururi pentru alegerea primarilor. Cred că cu toții am prefera să le prelungim mandatele actualilor primari cu câteva luni în loc să avem 80-90% șanse să mai stăm încă patru ani cu ei. Nu vreau să fiu din nou în situația din 2012 când am votat cu Boc ca să nu iasă Nicoară, deși îl preferam pe Eckstein Kovacs.
Pentru alegerile parlamentare propun adoptarea sistemului MMP folosit în Germania sau Noua Zeelandă. Acesta are avantajul că păstrează proporționalitatea reprezentativității partidelor, dar include și posibilitatea unor candidați independenți sau a unor partide locale să intre în Parlament dacă obțin suficiente voturi într-un număr mic de colegii.
Principala dificultate a propunerii este calendarul alegerilor. Pentru ca noile legi electorale (care pot fi adoptate rapid de Parlament dacă ne folosim acum de momentul oportun și de presiunea străzii) să fie aplicate trebuie adoptate cu minim un an înainte de alegerile propriu-zise. Deci, realist vorbind, mai devreme de sfârșitul lui noiembrie sau luna decembrie a anului viitor nu se pot aplica. Comasarea alegerilor nu prea este o soluție. În 2012 PDL-ul a încercat amânarea localelor și comasarea acestora cu alegerile generale, dar societatea civilă a semnalat mai multe probleme și legea a picat la Curtea Constituțională. Mutarea localelor într-o altă dată apropiată de alegerile generale ar aglomera calendarul și ar fi riscul unei participări scăzute.
Din punctul meu de vedere desfășurarea alegerilor parlamentare la termen și amânarea celor locale chiar și până în primăvara (martie-aprilie) lui 2017 pentru a putea aplica noi legi electorale ar fi un pas nicidecum suficient, dar absolut necesar pentru schimbarea sistemului politic și administrativ actual.
Ar fi multe de discutat și completat, este o idee care mi-a venit azi noapte și am considerat că merită să o propun tuturor celor interesați și mai bine informați decât mine, care pot să o preia și să o dezvolte.
Florin CHEREJI - florinchereji.ro