Putine sunt saloanele din cadrul Spitalului Judetean Bistrita-Nasaud in care exista aparate de aer conditionat. Dupa ce ajung la spital din cauza caldurii, multi nu scapa de ea nici acolo ... In spital exista 50 de aparate, insa, majoritatea sunt amplasate departe de pacienti.
In aceasta perioada caniculara, in care temperaturile au ajuns chiar si la 38 de grade, majoritatea saloanelor din cadrul Spitalui Judetean de Urgente Bistrita-Nasaud sunt parca incubatoare.
Pentru pacienti, caldura este de multe ori greu de suportat, acestia incercand tot felul de tertipuri pentru a se racori. Unii aleg sa iasa afara, in curtea spitalui, unde, la umbra copacilor si in adierea vantului, multi reusesc sa nu se racoreasca. Altii stau cu geamuri si usile larg deschise in speranta ca se va face curent si va mai cobora temparatura cu cateva grade...
Putine din saloanele Spitalului Judetean de Urgente Bistrita-Nasaud sunt dotate cu aparate de aer conditionat si asta, tot pentru binele pacientilor, spun reprezentantii institutiei.
Gabriela Remes, purtatorul de cuvant al Spitalului Bistrita-Nasaud a declarat pentru Bistriteanul.ro ca “intr-o unitate spitaliceasca, aparatele de aer conditionat nu se pot instala haotic. Si asta din doua motive. Unul dintre ele face refererire la faptul ca aceste aparate pot aduna o serie de bacterii care pot duce la infectii pulmonare. Cel de-al doilea motiv este ca nu toti pacientii suporta aceste aparate. Momentan exista si in institutia noastra aparate, insa, acestea sunt montate in salile de operatii, in salile de tratamente, laboratoare, la morga si la farmacia in care sunt depozitate medicamentele. Insa, in ceea ce priveste saloanele putine sunt cele care au. Exista si pacienti care refuza amplasare lor, de teama sa nu se imbolnaveasca”.
Asa ca, instalarea unor aparate de aer conditionat in saloanele Spitalului Judetean nu este o masura optima de a reduce temperatura, iar pacientii nu au ce face, decat sa suporte in continuare caldura din spital.
Sunt si pacienti care ar prefera totusi aerul conditionat. Spre exemplu, un tanar internat la sectia de ortopedie a declarat pentru Bistriteanul.ro ca “am o fractura la picior, dar prefer sa stau mai mult pe afara. Nu avem aer conditionat in salon, asa ca e foarte cald. Caldura se acumuleaza in pereti si nu prea avem ce face ca sa ne racorim. Mai deschidem geamurile, dar nu e suficient, iar noaptea trebuie sa le inchidem pentru ca intra tantari ...”.
La ora actuala in institutie exista circa 50 de astfel de aparate, insa, deocamdata nu exista semnale ca vor fi amplasate si altele.