Zeci de persoane au ajuns la spital cu dureri abdominale puternice şi senzaţii de greaţă şi vărsături. Enterocolita a băgat în spital, numai în ultima săptămână, 44 de persoane. Medicii spun că vara şi toamna numărul celor care se îmbolnăvesc de enterocolită acută este destul de mare şi că această afecţiune este destul de periculoasă.
„În perioada 9-16 august la Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa-Năsăud s-au prezentat 44 de persoane, adulţi şi copii, care sufereau de enterocolită acută”, a declarat pentru Bistriţeanul.ro purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean, dr. Mihaela Mastan.
Reprezentanţii Spitalului spun că în perioada 1-8 august la UPU au ajuns 33 de persoane care sufereau de enterocolită acută.
Potrivit medicilor cele mai multe cazuri de enterocolită sunt înregistrate în perioada verii, iar cei mai predispuşi la această suferinţă sunt copiii.
Fructele şi legumele mâncate fără a fi spălate, mâinile nespălate, alimentele sensibile care nu sunt ţinute la frigider sau apa contaminată sunt unele dintre cauzele care duc la enterocolită. Boala se manifestă prin dureri abdominale, lipsa poftei de mâncare, diaree, vărsături şi febră.
Pentru prevenirea infecţiilor transmise pe cale alimentară, carnea şi ouăle ar trebui preparate termic corespunzător, iar ceea ce rămâne după masă ar trebui refrigerat cât mai repede.
Prevenirea enterocolitei este posibilă prin respectarea regulilor de igienă individuală: spălatul mâinilor cu apă şi săpun înaintea oricărei mese, spălarea eficientă a alimentelor care se consumă neprelucrate termic, spălarea şi dezinfectarea tacâmurilor, veselei, prin utilizarea numai a apei provenite din surse sigure, necontaminate, iar când acest lucru nu este posibil, a apei fierte şi răcite ori a apei minerale îmbuteliată corespunzător.