Locuitorii de pe Valea Sălăuţei şi cei din satele de pe Valea Bârgăului îşi primesc, în această dimineaţă, ajunătorii: este vorba despre copii care umblă din casă-n casă cu urarea „Ziua de azi la mulţi ani!”. Tradiţia spune că doar băieţii au voie să intre în case în Ajunul Crăciunului.
Ca să le „meargă bine” şi să aibă parte de un an bun şi îmbelşugat, locuitorii satelor din Bârgău şi Salva îi primesc în casele lor pe copii la ajunat, în dimineaţa de 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului.
Nu toţi copiii sunt, însă, primiţi, ci doar băieţii care trec pragul gospodarilor cu urarea “Ziua de azi la mulţi ani!”. În aceste zone se păstrează încă tradiţia conform căreia, în ajunul de Crăciun, prima persoană care trece pragul casei trebuie să fie un bărbat. De regulă, cei care umblă din casă-n casă sunt băieţii.
Pentru că au fost ajunaţi, gazdele îi cinstesc cu bani şi dulciuri. Dacă printre ajunători se numără şi bărbaţi în toată firea, gazdele nu le oferă bani sau dulciuri, ci un păhărel de tărie care nu poate decât să facă bine la gerul de afară... Bătrânii spun că este o mare ruşine pentru casele al căror prag nu este trecut prima oară de un bărbat!
Nu puţine au fost cazurile în care oamenii mai superstiţioşi ai satului au refuzat cu îndârjire vizitele matinale ale femeilor. Mai nou, tehnologia le sare în ajutor femeilor care, cu un simplu telefon, pot să-i invite pe ajunători să le treacă pragul sau pot afla dacă băieţii au “colindat” deja casa pe care doresc ele s-o viziteze.
Gazdele care, din cine ştie ce motive, nu sunt vizitate de bărbaţi în această dimineaţă – mai au o şansă pe 1 ianuarie, când, de asemenea, se spune că în casă trebuie să intre mai întâi un bărbat.