Bistrita-Nasaud este primul judet din tara dupa numarul fermierilor care fac agricultura ecologica. Dintre acestia, cei mai multi au livezi, iar in zona de campie a judetului culturile de cereale sunt la mare cinste. Cei care au ales sa faca agricultura ecologica cu animale s-au orientat catre bovine si ovine.
Bistrita-Nasaud are cei mai multi fermieri din tara care fac agricultura ecologica. Numarul acestora depaseste 2300 de persoane, ceea ce inseamna aproximativ un sfert din numarul intregii tari.
“Cele mai multe cereri s-au depus pentru pajisti, livezi si culturi de cereale, in sectorul vegetal”, a explicat pentru Bistriteanul.ro Valentin Mititean, directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Bistrita-Nasaud.
Si pentru animale s-au depus multe cereri. Cei mai multi bistriteni s-au aratat interesati sa creasca ecologic bovine si ovine.
Agricultura ecologica este la inceput de drum in judet, desi numarul celor care o practica este insemnat. Tratamentele se pot face doar cu anumite substante si trebuie respectate o serie de reguli. Fermierii sunt verificati periodic, controalele fiind facute pentru a se asigura ca pamanturile sunt lucrate in conformitate cu prevederile agriculturii ecologice iar animalele sunt tratate doar cu substante permise.
Cu toate ca Bistrita-Nasaud are cei mai multi fermieri din tara care fac agricultura ecologica, acestia sunt nevoiti sa isi vanda produsele la piata, cot la cot cu cei care fac agricultura asa cum au invatat din mosi-stramosi.
“Produsele ecologice sunt vandute la piata, iar preturile sunt cele care le dicteaza concurenta”, mai explica Valentin Mititean.
Imbucurator este faptul ca agricultura ecologica in judet se indreapta intr-o directie buna, tot mai multi fermieri alegand sa o practice. Daca in 2010 existau mai putin de 200 de persoane interesate de agricultura ecologica, un an mai tarziu numarul acestora a crescut foarte mult.
In tara exista aproximativ 10.000 de fermieri care fac agricultura ecologica.