Din cauza recoltei bogate din 2011, munca agricultorilor ramane practic neplatita. Multi dintre ei nu isi recupereaza banii investiti in lucrarile agricole. Nici intermediarii din pietele de cereale din judet nu sunt foarte multumiti deoarece sunt constransi sa vanda la un pret stabilit de bursa cerealelor.
Anul 2011 a adus agricultorilor din judetul Bistrita-Nasaud o recolta foarte buna. In ceea ce priveste cerealele, oferta este foarte variata, iar calitatea produselor este una exceptionala. Pretul cerealelor este stabilit, ca in fiecare an, de o bursa a cerealelor. Prin aceasta bursa se stabileste in primul rand o limita maxima a preturilor.
Pentru productia de grau din 2011 pretul variaza intre 0,6 si 1,1 lei pe kilogram. In pietele din judet, graul este vandut la intermediari la valoarea maxima stabilita, adica 1,1 lei kilogramul.
“In ceea ce priveste situatia graului, anul acesta au fost cultivate 3.842 ha, fiind recoltate 11.603 tone de grau. In medie, productia de grau a fost de 3.020 kg/ha. Graul este potrivit si pentru export dar din judetul nostru foarte mult ramane pe piata locala”, a explicat pentru Bistriteanul.ro Cornelia Echim, inginer in cadrul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala.
“Calitatea graului de anul acesta ne permite sa vindem la pretul maxim stabilit de bursa”, a declarat pentru Bistriteanul.ro unul dintre comercianti.
Pretul porumbului pana in acest moment a ramas cel stabilit de bursa pentru anul anterior. Pentru un kilogram de porumb pana in acest moment se plateste intre 0,7 si 1,5 lei pe kilogram. La intermediari pretul mediu pentru porumb este de un leu pe kilogram.
“Vindem porumbul la un leu kilogramul. Inca mai avem porumb de anul trecut. Recolta noua inca nu a iesit pe piata”, au explicat pentru Bistriteanul.ro comerciantii din piata de cereale din Prundu Bargaului.
Conform situatiei de la Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, pana in prezent, din cele 23.400 hectare cultivate cu porumb au fost recoltate 16.721 hectare.
Productia medie de porumb a fost estimata la 3.055 kg/ ha, pana in prezent fiind recoltate 51.083 tone de porumb.
Anastasia CLEPSA