Desi era doar o parte a proiectului "Sistemul integrat de management al deseurilor", segmentul referitor la inchiderea depozitelor neconforme le-au bagat in buzunare reprezentantilor CJ si intermediarilor sute de mii de euro, spun procurorii DNA.
Presedintele CJ, Liviu Rusu, pare a fi personajul central in increngatura creata in jurul licitatiei privind „Reabilitarea si inchiderea depozitelor de deseuri urbane, precum si a celor rurale neconforme din judetul Bistrita Nasaud”. Potivit rechizitoriului intocmit de procurorii DNA Bucuresti, toti banii care circulau intre societati aveau ca si finalitate reprezentantii Consiliului Judetean. In total, s-ar fi dat mita cu mult peste un milion de euro pentru ca Bilfinger-Sc Interdevelopment SRL sa castige licitatiile de inchidere a depozitelor neconforme. Mita s-a dat, dar castigatoarea licitatiei a fost desemnata o alta societate comerciala.
Fiecare dintre membrii gruparii aveau stabilite procentele pe care urmau sa le primeasca din valoarea ceruta ca si mita societatilor care doreau sa participe la licitatie. Chiar in deschiderea rechizitoriului, procurorii descriu circuitul a aproape 350.000 euro: „Lazar Popescu a pretins de la asocierea Bilfinger-SC Interdevelopment SRL suma de 345,002 euro, reprezentand un procent de 5 la suta din valoarea contractului pentru a-si trafica influenta asupra reprezentantilor Consiliului Judetean in scopul de a-i determina sa incheie contractul”, se arata in rechizitoriu. Detaliat, procurorii spun ca 2 la suta, adica 138.000 de euro erau pentru reprezentantii Consiliului Judetean, 0,75 la suta, adica 51.750 euro pentru Marian Trifu, 0,5 la suta – 34.500 euro pentru Claudiu Sabau, 12.075 euro pentru Ioan Andreica si 1,75 la suta, adica 120.752 de euro pentru Lazar Popescu.
Pe langa acesti bani s-au mai luat mita inca 100.000 de euro de la SC Interdevelopment SRL tot pentru a face trafic de influenta prin intermediul lui Andreica, Fuji si Claudiu Sabau pe langa reprezentantii CJ BN. Pe langa acesti bani, Andreica a pretins de la firma Copisa Constuctora Pirenaica suma de 1,2 milioane de euro. Potrivit procurorilor, ar fi vorba de „100.000 de euro in nume propriu pentru a-si exercita influenta asupra factorilor de decizie din cadrul autoritatii contractante”. De asemenea, „Au pretins de la firma Copisa suma de 20.000 de euro pentru a-si exercita influenta asupra autoritatii contractante pentru a-i determina sa ii scuteasca de plata unor penalitati contractuale de 270.000 de euo”, il acuza procurorii pe Andreica si asociatii sai, Lazar Popescu, Claudiu Sabau si Ion Istrate (Fuji).
Aceiasi indivizi au pretins, potrivit procurorilor DNA, 200.000 de euro de la Interdevelopement SRL pentru a-si exercita influenta asupra CJ BN in vederea deblocarii platilor.
Pentru ca fiecare dintre cei implicati sa isi asigure primirea comisionului solicitat, Popescu a infiintat trei societati de tip off-shore in Nicosia, Cipru. „Contractele de consultanta erau incheiate pe una dintre aceste societati. Tot pe acestea erau incheiate contractele de consultanta cu fiecare dintre persoanele implicate in adjudecarea preferentiala a lucrarilor”, explica procurorii.
In ceea ce-l priveste pe Liviu Rusu, acesta are cel mai scurt capat de acuzare, dar grav, fiind acuzat de luare de mita. „Ca presedinte al Consiliului Judetean Bistrita Nasaud a pretins suma de 100.000 de euro cu scopul aprobarii unor parti in conditii nelegale si pentru prestatii fictive in cadrul contractului „Reabilitarea si inchiderea depozitelor de deseuri urbane, precum si a celor rurale neconforme din judetul Bistrita Nasaud”, in conditiile in care Programul „Sistem de management integrat al deseurilor solide la nivelul judetului BN” finantat de Uniunea Europeana prin intermediul Programului Operational Sectorial de Mediu si, prin plata efectuata in baza unor documente intocmite in fals, se asigura obtinerea pe nedrept a unor fonduri din bugetul Comunitatii Europene”, explica procurorii care au intocmit rechizitoriul.