O investiţie de peste 18 milioane de lei va fi făcută pentru reabilitarea şi modernizarea Centrului Istoric al Bistriţei. Lucrările, care ar trebui să fie gata în maxim doi ani de zile, vor schimba faţa Centrului Vechi, ridicând astfel potenţialul turistic al Bistriţei.
Mai multe firme s-au luptat pentru a câştiga lucrările pentru acest proiect şi într-un final, câştigătoare a licitaţiei a fost desemnată o asociere a cinci firme: TCI CG din Cluj ca lider, SC Renmar din Dej, Drum Construct din Zalău, SC Ianus din Sălaj şi Iasicon din Iaşi.
Suma la care s-a licitat este de 18.094.508 lei, bani care vin în mare parte de la Uniunea Europeană şi cu care Centrul Istoric va fi total schimbat.
Potrivit proiectului, spaţiul pietonal va fi reabilitat şi modernizati. De asemenea, pasajele vor fi reabilitate, acestea urmând să fie pavate cu piatră naturală şi iluminate.
Pe pasajul de pe strada Spiru Haret este prevăzută montarea unei copertine pentru ca acolo să poată fi organizate expoziţii.
În proiect mai este prevăzută şi reabilitarea punţii Keinzel, cea de la Codrişor.
Muncitorii care vor face lucrările se vor ocupa şi de reţelele de utilităţi, dar şi de iluminatul public şi arhitectural.
În caietul de sarcini este prevăzută montarea unor bănci de lemn şi piatră, a unui ceas stradal în stil medieval, a unor suporţi pentru bicicletă şi indicatoare. Pentru ca totul să fie frumos, pavajul va avea inserţii arhitecturale, vor fi montate statui din fontă dar şi flori, jardiniere şi arbori în ghiveci.
„Cireaşa de pe tort” pregătită de cei care au făcut proiectul sunt cele cinci fântâni arteziene. Autorităţile locale speră ca după ce lucrările vor fi încheiate, potenţialul turistic al Bistriţei să crească.
Tocmai de aceea, în proiect mai este prevăzută şi montarea unor panouri electronice pentru informare publică dar şi a unui monitor stradal cu afişaj digital.
Majoritatea elementelor de decor care vor fi folosite vor fi în stil vechi, lucru care va ajuta la punerea în valoare a frumuseţii arhitecturale a Bistriţei.