Și-au pus mintea și imaginația la contribuție, s-au străduit să ofere o imagine cât mai interesantă și contemporană a înfiorătorului Conte Dracula, au reușit să-l reinventeze și să-i dea viață pe meleagurile județului Bistrița-Năsăud. Dar acum a sosit momentul adevărului și al clasamentului final...!
Concursul de creație literară organizat de Bistrițeanul.ro și Asociația Turist în Bistrița-Năsăud s-a încheiat pe 20 august iar cei 13 autori care au răspuns provocării de a scrie cu sau despre Dracula sunt Vlad Pop, Mirela Linul, Carmen Briciu, Iulia Danciu, Simona Urs, Liviu Ioan Mureșan, Emil Ioan Teodorescu, Alexia Ionuța Botu, Mădălina Toma, Cătălin Encean, Paul Roșca, Dina Simion și Nicolae Mihalciuc.
Cititorii Bistrițeanul.ro au avut ocazia să citească toate creațiile la secțiunea Cultură a cotidianului nostru și să aprecieze după propriile gusturi care a fost cea mai reușită lucrare.
Juriul acestei competiții format din Dan Coman (scriitor și profesor la Colegiul Național „Liviu Rebreanu”) și Ioana Bradea (scriitor și redactor Bistrițeanul.ro) au studiat cu atenție toate creațiile trimise pentru concurs și au ajuns la concluzia că fiecare dintre ele reprezintă un considerabil efort creator care merită felicitat – cu atât mai mult cu cât nu este tocmai ușor să scrii despre un mit atât de celebru precum este Dracula.
Toți autorii au respectat regula jocului: s-au încadrat în cele 3 pagini, l-au surprins pe Dracula (personaj principal sau secundar), au cuprins câte un descântec (din ciclul magic popular al vrăjilor, blestemelor, farmecelor, etc) și au plasat acțiunea fie la Bistrița, fie la Tihuța, fie în pădurile din Ținutul Contelui Dracula.
Criteriile de departajare ale creațiilor au avut în vedere originalitatea povestirii, creativitatea autorului în încercarea sa de a reiîmprospăta mitul lui Dracula, autenticitatea și gradul de verosimil al poveștii. De asemenea, jurații au punctat talentul autorilor de a scrie o poveste, dar și coerența poveștii, grația de a se distanța ușor de clasica imagine occidentalizată a contelui Dracula și de a-i oferi o dimensiune locală.
Cu subiectivitatea inerentă (dar asumată) a oricărui juriu – clasamentul final este următorul:
Marele Premiu (oferit de Biblioteca Județeană „George Coșbuc” în valoare de 500 de lei ) și statutul de oaspete răsfățat în Ținutul Contelui Dracula îi aparține lui – Paul Ersilian Roșca (pentru povestirea Pași printre micii trandafiri roșii)
Premiul II – Liviu Ioan Muresan (pentru Setea)
Premiul III – Mirela Linul (Contele Dracula) și Mădălina Toma (Balul Vampirilor din Pasul Tihuței)
Premiul special „Horror Dracula” – Iulia Danciu (Omul cu torța)
Premiul special „Istoria se joacă de-a Dracula” – Nicolae Mihalciuc (Legenda Contelui Dracula)
Premiul special „Securitatea în căutarea lui Dracula” – Emil Ioan Teodorescu (Urlă la lună)
Premiul special „Poetic Dracula” – Dina Simion (Legenda Contelui Dracula)
Premiul special „Pizza Dracula” pentru cea mai tânără povestitoare – Alexia Ionuța Botu (10 ani, Dracula și blestemul)
Premiul special „Împielițatul Dracula” - Vlad Pop (12 ani, Blestemul Vampirului)
Premiul special „Fantomatic Dracula” – Teodor Encean (clasa a IV-a CNAM)
Mențiune specială „Dracula In Love” - Simona Urs (Victoria lui Dracula) și Carmen Briciu (Povestea contelui reinventat)
Premiile II și III, precum și premiile speciale vor fi acordate de Librăriile Aletheia!
Bistrițeanul.ro și Asociația Turist în Bistrița-Năsăud le mulțumește tuturor autorilor pentru participarea la acest concurs de creație literară și îi poftește pe toți să ia parte la festivitatea de premiere care va avea loc sâmbătă, 6 septembrie, la ora 13.00 – în cadrul Festivalului Usturoiului în Ținutul Contelui Dracula.
Foto Arhivă - Festivalul Usturoiului în Ținutul Contelui Dracula, Ediția I, septembrie 2013.